Kanapka gyros.



Dobrze doprawiony indyk, delikatna kapusta pekińska w kremowym sosie i świeży, soczysty pomidor. Wiele osób na diecie przeraża samo wspomnienie o sałatce gyros. Ja proponuję wpakować ją w ciepłą bagietkę i zajadać bez wyrzutów sumienia. Fakt, jest w niej odrobina majonezu, ale nie ma co odbierać sobie wszystkich przyjemności, jeśli tylko wszystko jest domowej roboty i mamy porcje pod kontrolą, prawda?


► bagietka [100 g / 1/3 bagietki]
► pierś z indyka [100 g]
► majonez delikatny (32 % tł.) [30 ml / 2 łyżki]
► ketchup  [15 ml/ 2 łyżki]
► olej rzepakowy [5 g/łyżeczka]
► kapusta pekińska [100 g]
► pomidor [pół średniego]

►przyprawa gyros [1 łyżeczka] 








  1.  Umyte i osuszone mięso z indyka natrzeć przyprawą i położyć na grillu elektrycznym posmarowanym małą ilością oleju (albo podsmażyć na patelni na podanej ilości oleju),
  2. Poszatkować kapustę pekińską, wymieszać z majonezem i ketchupem i schłodzić w lodówce przynajmniej 15 min.
  3. Podgrzać bagietkę w piekarniku, napełnić sałatką, położyć na nią plastry pomidora i usmażone mięso. Dobre do jedzenia na gorąco i na zimno.










Powiązane artykuły

10 komentarze:

  1. Wow, ale fajna kanapka. Wygląda super :-) taką bym porwała na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jest ta kanapka, z chęcią bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie!
    p.s. a gdzie można kupić taką bagietkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Ja kupowałam w almie, to jest 1/3 całości ;)

      Usuń
    2. szkoda, że nie mam w okolicach almy :(

      Usuń
  4. Takie pyszności będę dziś robiła, tylko zawinę w tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to ejst jeszcze lepszy pomysł :D

      Usuń
  5. Fajny pomysł na ciepły posiłek :)

    OdpowiedzUsuń