Owsianka a´la sernik z brzoskwiniami (6 składników)

Chrupiący spód, kremowa masa sernikowa i soczyste owoce nokautują dobrze znaną, rozgotowaną owsiankę. Jeśli tak jak ja od zawsze masz problem ze wsunięciem tego popularnego, zdrowego śniadania, obiecuję, że już nigdy nie musisz do niego wracać - po co się męczyć, skoro można zaserwować sobie z rana pyszny deser! Po schłodzeniu idealnie nada się na upalne poranki. Uwaga - bardzo sycące!






Składniki
płatki owsiane [30 g/3 łyżki]
ziarna słonecznika [10 g/płaska łyżka]
daktyle suszone [20 g/5 małych sztuk]
chudy twaróg [100 g/pół kostki]
jogurt naturalny [130 g/ 1/3 dużego opakowania]
brzoskwinia [200 g/jedna spora sztuka]

Dodatkowo
stewia [do smaku]
ekstrakt waniliowy [kilka kropel]

Przygotowanie
  1. Chrupiący spód:
    Wymieszać w misce płatki owsiane, ziarna słonecznika i daktyle. Wysypać na deskę i grubo posiekać ostrym nożem. Całość podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  2. Kremowa masa serowa:
    Zblendować twaróg z jogurtem, słodzikiem (u mnie łyżeczka stewii) i odrobiną (ok. 3 kroplami) ekstraktu waniliowego na gładką masę.Proporcje dodatków będą się różnić w zależności od upodobań smakowych. W razie braku ekstraktu można dodać łyżeczkę cukru wanilinowego, ale podniesie to odrobinę kaloryczność i ilość węglowodanów. Masę schłodzić w lodówce.
  3. Pokroić umytą brzoskwinię w grubą kostkę i całość ułożyć warstwowo.

Smacznego!
Bloglovin

Etykiety: , , , , , , , , , , ,