Zapiekanka Bałkańska (5 składników)

Ajvar to jeden z tych smaków, które bezapelacyjnie kojarzą mi się z Chorwacją. Odkąd pojechałam tam pierwszy raz, od czasu do czasu w mojej lodówce pojawia się słoiczek tej warzywnej pasty. Kiedyś, gdy robiłam nadziewaną cukinię, zabrakło mi przecieru pomidorowego do mięsa, a jedyne co ostało się w lodówce to smutny, samotny słoiczek ajvaru. Okazało się, że połączony z mielonym mięsem i zapieczony daje tak fantastyczny smak, że od tamtej pory ta kombinacja pojawia regularnie na naszym stole. 
Ta zapiekanka jest intensywna w smaku, paprykowa, delikatnie pikantna i mega prosta do przygotowania.

Składniki
► ryż jaśminowy [50 g / pół woreczka ]
► mięso mielone z indyka [100 g]
► olej rzepakowy [ 5 g / łyżeczka ]
► cukinia [500 g / średnia sztuka ]
► ajvar pikantny [100 g]

Dodatkowo
► sól [łyżeczka]
► papryka słodka [łyżeczka]
► przyprawa do gyrosa [pół łyżeczki]  
 
Przygotowanie
  1. Cukinię pokroić w cienkie półcentymetrowe plasterki i doprawić połową soli, połową papryki i przyprawą do gyrosa.
  2. Mięso doprawić solą i przesmażyć na łyżeczce oleju. Gdy lekko zbrązowieje, dodać ajvar i dokładnie wymieszać.
  3. Zapiekankę układam warstwowo : warstwa plasterków cukinii, warstwa ugotowanego ryżu, mięso i ponownie cukinia.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 min.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

18 komentarze:

  1. Proste w przyrządzeniu i pyszne to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki, jeszcze z moim ulubionym mielonym mięsem z indyka - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Zastanawiałam się co zrobić z cukinią z mojej lodówki, teraz już wiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, moje smaki, które kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, coś cudownego <3 trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak myślisz, można zamienić tą paste na przecier? a bialy ryz na brazowy?
    Dodaje sobie do obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż pasuje każdy, koncentrat też będzie spoko ale serio zachęcam do spróbowania tego przepisu z ajvarem, bo to on tworzy chsrsktertstyczny smak zapiekanki ;) Można go dostać w delikatesach typu Alma i nie jest zbyt drogi, więc spróbować warto.

      Usuń
  7. Cudowna zapiekanka wszystko mam pod ręką więc pewnie dzisiejszy obiadek <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zamiast mięsa świetnie sprawdzą się drobno pokrojone pieczarki ;)

      Usuń
  9. I to kolejny powód, że nie trzeba bawić się tylko w nudne mielone, a można zrobić pyszna kolorową zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zarówno ajvar jak i cukinię. Zdobyłaś tym przepisem moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te połączenia smakowe, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy cukinia powinna być twarda czy miękka po tych 20 minutach w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja była zdecydowanie miękka przy przebiciu widelcem, ale nie rozpadająca się. Myślę, że wszystko zależy od grubości plastrów i samej cukinii. Jeśli obawiasz się, że będzie nadal surowa można potrzymać dłużej w piecu albo przed ułożeniem na zapiekance podsmażyć lekko na patelni.

      Usuń