Hash browns z jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym.






Hash browns to nietypowe, dwuskładnikowe placki ziemniaczane, które podbiły moje serce od pierwszego kęsa. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, przepyszne, banalnie proste do przygotowania, same w sobie są zupełnie wegańskie. Ja lubię maczać je w płynnym żółtku i podawać z kremowym sosem czosnkowym, do którego zawsze dorzucam kawałki chrupiących, świeżych warzyw.



► ziemniaki [ 250 g]
► jajko [2 sztuki ]
► jogurt grecki light 3,5% [50 g]
► serek twarogowy 0 % [50 g]
► ogórek świeży [100 g / pół średniej sztuki]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]


► sól morska [łyżeczka]
► czosnek [pół łyżeczki]
► czosnek niedźwiedzi [pół łyżeczki]
► pieprz mielony [1/3 łyżeczki]




  1.  Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odsączyć z wody odciskając płyn dłonią, ściereczką, albo praską do ziemniaków (mój ulubiony sposób ;))
  2. Osuszone wiórki ziemniaczane doprawić 1/4 - 1/2 łyżeczki soli w zależności od upodobań smakowych oraz dodać olej i porządnie wymieszać.
  3. Na rozgrzanej patelni uformować jeden duży placek i ,,smażyć'' po 10-15 min z każdej strony nie ruszając go aż do momentu przełożenia.
  4. Zmieszać serek z jogurtem, pozostałą solą i resztą przypraw.
  5. Po zdjęciu placka, na tej samej patelni usmażyć beztłuszczowo jajka i podać z sosem, plackiem pokrojonym na ćwiartki i pokrojonym w słupki ogórkiem.





Powiązane artykuły

14 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane. Super zestaw na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane, ale takiego jeszcze nie jadłam! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie placki ziemniaczane, chociaż teraz kiedy baczniej przygladam się temu co jem, niestety musze z nich zrezygnować. Tutaj fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O boże jakie pyszności! Prześliczne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznego :) Kto by pomyślał, że gotowanie może być takie proste? Zawsze kojarzyło mi się ono z długimi godzinami spędzonymi w kuchni, a te placki wydają się wręcz błyskawiczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie to pikuś, gorzej ze zmywaniem, haha ;D

      Usuń
  6. Jak ja się cieszę, że zaczęłam gotować. Dzięki temu mogę wykorzystywać takie oto przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, dawno nie jadłam placków ziemniaczanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż się głodna zrobiłam! wygląda baaaardzo apetycznie :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zazwyczaj jem placki na słodko- cukier plus jogurt albo dżem...:D I musiałam zrezygnować, z jedzenia :p, ale dla tego przepisu można zgrzeszyć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam takich dziwnych placków. Ale jajka sadzone uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo pysznie wyglądają te placki :) chętnie sama spróbuję je dziś zrobić

    OdpowiedzUsuń