Klasyczne Burrito.


Kto nie lubi meksykańskiego jedzenia? Klasyczne burrito w nieco zdrowszej wersji - pikantne mięso z indyka w gęstym, pomidorowym sosie, soczyste kawałki podsmażonej papryki i cebuli, mięsista czerwona fasola i łyżka mocno schłodzonej kwaśnej śmietany. A to wszystko zawinięte w miękką, ciepłą tortillę. 
Składniki:
► tortilla pszenna [1 sztuka]
► mięso mielone z indyka [100 g]
► fasola czerwona z puszki [60 g / 1/4 puszki]
► kwaśna śmietana 12 % [łyżka]
► pomidory z puszki [100 g]
► olej rzepakowy [2 g / pół łyżeczki]
► papryka czerwona [pół sztuki]
► cebula [pół sztuki]
► sól morska [pół łyżeczki]
► czosnek [pół łyżeczki]
► papryka słodka [1/3 łyżeczki]
► papryka wędzona [1/3 łyżeczki]
► papryczka chili [1/4 łyżeczki]
► pieprz czarny mielony [1/3 łyżeczki]


Przygotowanie:
  1.  Przesmażyć mięso mielone na oleju rzepakowym. Gdy mięso się zetnie, dodać połowę przypraw.
  2. Do gotowego mięsa dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i paprykę.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wlać na patelnię pomidory z puszki, doprawić, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem 20-30 min.
  4. Gdy sos będzie gęsty, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę.
  5. Wymieszać i wyłożyć na podgrzany w piekarniku placek pszenny.
  6. Dodać łyżeczkę śmietany i zawinąć w burrito.


Smacznego!

Powiązane artykuły

17 komentarze:

  1. Mniami, oj uwielbiam takie smaki. Rewelacyjne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam wszystko co meksykańskie :D i musi być dość ostre :) Pyszne te Twoje fotki mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie! Gdy tylko skończą się upały, z pewnością przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kuchnie meksykańską :) świetne zdjęcia, ale to jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko, zjadłam kolację ale nie pogardziłabym burrito. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Świetnie! Kocham kuchnię meksykańską :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny masz ten blog:) A danie fantastyczne, tortille uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam burito, jeszcze sama nie robiłam ale muszę koniecznie kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznego ♥ Nie potrzebujesz przypadkiem testera na pełen etat? Bo ja chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę kogoś szukać to jesteś pierwsza w kolejce ;D

      Usuń
  10. Ile razy wchodzę do Ciebie na bloga zachwycam się tym jedzonkiem. :o

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko, to wygląda obłędnie :)
    Ja często robię sobie takie nadzienie, z myślą, że właśnie wsadzę go do tortilli czy nawet dodam do makaronu, ale zwykle tak mi to wszystko smakuje, że jem bez dodatków :D
    Wiem, że burrito nie ma tego w oryginale, ale ja czasami fasolę zastępuję soczewicą, nie wiem czemu, ale ten smak jest dla mnie idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie to wygląda <3 i bardzo podoba mi się grafika ze zwijaniem tortilli, jest urocza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) To niezła pochwała od tak świetnego grafika ;)

      Usuń
  13. Pyszne jest, dawno tego nie robiłam :) Już mnie narzeczony męczy, że chce:D

    OdpowiedzUsuń