Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z nektarynką.


Sos słodko-kwaśny to wg mnie jeden ze smaczniejszych sposobów na podanie kurczaka. Jest bardzo prosty do wykonania, ma fantastyczne makro i przywodzi na myśl ten niezdrowy, ale przepyszne dania z małych, chińskich knajpek. W większości przypadków do sosu dodaje się ananasa, ale postanowiłam zmienić trochę składniki i wykorzystać pyszne, dojrzałe i świeże nektarynki z warzywniaka za rogiem.


Składniki:
ryż [50 g]
pierś z kurczaka [150 g]
► olej kokosowy [5 g / łyżeczka]
włoszczyzna w paskach [50 g]
dżem brzoskwiniowy [30 g]
nektarynka [1/2 średniej sztuki]
mąka ziemniaczana [10 g]
► bulion warzywny [200 ml]
passata pomidorowa [50 g]
sos sojowy [łyżka]

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju kokosowym.
  2. Na patelnię dorzucić włoszczyznę i poddusić.
  3. Przełożyć mięso z włoszczyzną do garnka z gotującym się bulionem warzywnym.
  4. Dodać passaty pomidorowej, dżemu, sosu sojowego i nektarynkę pokrojoną w kostkę, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
  5. Zagęścić sos mączką ziemniaczaną, dusić przez kolejne 10 min.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!


Powiązane artykuły

11 komentarze:

  1. A czy zamiast kurczaka można dodać indyka? Jakoś wolę to drugie, od tego pierwszego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo dania z sosem słodko - kwaśnym jadłam tylko w restauracji, a bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super! Uwielbiam taki sos i takie jedzenie! Dzisiaj robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Dawno nie robiłam nic z sosem słodko-kwaśnym, ale chyba najwyższa pora :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie z nektarynką jak dla mnie wydaje się nieco egzotyczne. Może dlatego, że jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować mięsa w połączeniu z owocami? Kiedyś, jak dojrzeję do takiego smaku, na pewno to zmienię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadal nie mogę przełamać się i robić kurczaka na słodko-kwaśno. Jadam sporadycznie i jest całkiem niezły, ale połączenie owoców i kurczaka nie przemawia do mnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł na przemycenie owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze już na sam widok dostaje kulinarnego orgazmu :P Uwielbiam połączenie mięsa z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przecudnie! Lubię kurczaka na słodko, ale jeszcze nie jadłam z nektarynką i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmm ale pyszności u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń