Odchudzona Tortilla de Patatas.


Gdy pierwszy raz dowiedziałam się, że istnieje jakaś tortilla, która nie jest płaskim mącznym plackiem, byłam w lekkim szoku. Jeśli nie wiecie o czym mówię, to przedstawiam Wam jedno z najbardziej znanych hiszpańskich dań - tortilla de patatas. Tradycyjną wersję przygotowuje się smażąc surowe ziemniaki i cebulę w ogromnej ilości oliwy z oliwek do momentu, gdy ziemniaki zaczną się rozpadać. Potem należy odsączyć warzywa i dodać je do kilku roztrzepanych jajek, tworząc pulchniutki wytrawny omlet. Jest pyszny, charakterystyczny w smaku i niesamowicie tłusty.
Dziś robimy odchudzoną wersję - zamiast smażenia w litrach oliwy, będziemy dusić ziemniaki pod przykryciem, wyjmiemy z masy jajecznej dwa żółtka, ale obiecuję, że danie jest równie pyszne, bogate i sycące. ;)






Składniki:
► cebula [50 g / 1 sztuka]
► ziemniaki [250 g]
► oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
► białko jajka [2 sztuki]
► jajko [2 sztuki]
► sól morska [łyżeczka]
    
Przygotowanie:
  1. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
  2. W osobnej misce dobrze wymieszać ziemniaki i cebulę z łyżeczką oliwy. Dokładnie pokryć oliwą każdy kawałek.
  3. Dusić warzywa pod przykryciem na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, białka i sól. Dorzucić gotowe ziemniaki z cebulą i wymieszać.
  5. Wylać omlet na patelnię i smażyć ok. 5-7 minut z każdej strony (przerzucić za pomocą talerza, gdy dół się zetnie).
Smacznego!

Powiązane artykuły

19 komentarze:

  1. Jako, że ostatnio mam straszną fazę na ziemniaki i mam ich dostatek w lodówce to chyba się skuszę któregoś dnia na Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki rządzą! ;) Wypróbuj i daj znać jak poszło ;)

      Usuń
  2. Mmmmm same fajne przepisy u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na miniaturkę myślałam, że to pizza, a tu proszę takie wytrawne danie i do tego takie proste w wykonaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze że wygląda obłędnie. Zresztą wszystko co u ciebie można zobaczyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Takie komentarze naprawdę motywują do pracy, mam najlepszych czytelników ;)

      Usuń
  5. Kolejny wspaniały przepis. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie często jadam takie omlety, ale nigdy z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jeszcze nie jadłam ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha, widzę, że też się nieźle zdziwiłaś z nazwą tortilli :D Ja dopiero w te wakacje dowiedziałam się, że oryginalna tortilla jest właśnie 'plackiem ziemniaczanym' :) Ale bardzo je lubię, mój tata często robi coś podobnego, tylko bez cebulki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz w liceum, na hiszpańskim ;D Myślę, że trudno tutaj mówić o oryginalności, bo to po prostu dwa różne dania : ziemniaczana tortilla española i kukurydziana tortilla mexicana. Fajnie, że Tata się wykazuje kulinarnie, hiszpańska kuchnia to raczej rzadkość w polskich domach ;)

      Usuń
  9. Omlet z ziemniakami? Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To cos na pewno dla mnie! Lubie takie polaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, trzeba zrobić ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Też byłam zdziwiona, że omlet może być tortillą :D

    Ps. Jak wiem, że będę robić tortillę to dzień wcześniej gotuję do obiadu 2-3 ziemniaki w mundurkach więcej. Takie ziemniaki podczas podsmażania chłoną mniej tłuszczu więc jest to wersja jeszcze bardziej odtłuszczona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł, muszę kiedyś spróbować z już ugotowanymi ziemniakami. ;)

      Usuń
  13. Uwielbiam od kiedy odkryłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojoj zrobię to na pewno:) dzięki za przepis:D

    OdpowiedzUsuń