Ziołowe szaszłyki z kurczaka.







Ostatnio wpadłam w pewnym dyskoncie na sympatycznie wyglądające indyjskie chlebki Naan i momentalnie skojarzyły mi się z kolorowymi potrawami, które serwują restauracje o wschodnim rodowodzie. Postanowiliśmy upichcić sobie coś pysznego i ponabijać aromatyczne kawałki kurczaka i kruche warzywa na patyczki, a następnie zapiec je w piekarniku udając, że zostały zgrillowane na żywym ogniu. Potem, palcami odrywaliśmy kawałki parującego pieczywa i łączyliśmy je z kąskami z patyków - używanie sztućców kategorycznie zabronione!


Składniki:
► chlebki naan [1 sztuka]
► pierś z kurczaka [100 g]
► czerwona papryka [100 g]
► cebula [50 g]
► oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
► cukinia [100 g]
► sól [pół łyżeczki]
► słodka papryka [1/3 łyżeczki]
► czosnek [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [pół łyżeczki]
► bazylia [1/3 łyżeczki]
► oregano [1/3 łyżeczki]


Przygotowanie:
  1. Oczyszczone i osuszone mięso oraz warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.
  2. Połączyć oliwę z przyprawami i zamarynować warzywa. Włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  3. Ponabijać zamarynowane kawałeczki na patyczki do szaszłyków.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min, przekładając na drugą stronę po 10 minutach.
  5. Podawać z podgrzanym chlebkiem Naan.
Smacznego!

Powiązane artykuły

11 komentarze:

  1. Uwielbiam szaszłyki :D Takiego bym zjadła a nawet i kilka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada apetycznie ;) Samym wyglądem zachęca do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już postanowiłam :) Dokładnie przejrzę sobie wszystkie twoje przepisy wypróbuję jeden z nich, a moimi przygodami w trakcie gotowania podzielę się na blogu :D Na pierwszy ogień muszę jednak znaleźć coś łatwego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się cieszę, nie mogę się doczekać ;D Ej, ej, wszystkie są łatwe. Może pancakes, bardzo przydatne ;))

      Usuń
  4. Mniam ale bym zjadła takie pychotki :-) głodna jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Często robimy takie na grilla - dla mnie z kurczaczkiem a dla mojego męża z "czerwonym" mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejjj...już czuję ten zapach ziół....WSPANIAŁOŚCI!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda. Mniam! Jak tylko będę miała okazję, wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Osobiście jestem wielką fanką piersi z kurczaka. Smakuje w każdej postaci :) teraz narobiłaś mi ochoty na takie szaszłyki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie do spróbowania!
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń