Babeczki bananowe.

Zdarzyło Wam się kiedyś znaleźć w kuchni banany z ,,siniakami''? Za nic w świecie nie wyrzucać, piec babeczki! Mocno dojrzałe banany są bardzo słodkie i idealne do wypieków. Gotowe babeczki uwielbiam jeść z kremowym serkiem, do tego aromatyczna kawa i śniadanie idealne gotowe ;) Jedna porcja to aż 4 sztuki, porządny kop na początek dnia.


Składniki:
banan [120 g / 1 sztuka]
jogurt naturalny 0% [50 g]
► olej kokosowy [5 g / łyżeczka]
jajko [1 sztuka]
serek twarogowy chudy [80 g]
płatki owsiane/mąka owsiana [50 g]
proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
cynamon [1/2 łyżeczki]

 Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść widelcem, dodać do niego jajko, jogurt i olej kokosowy.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę i dodać do masy.
  3. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut ,,do suchego patyczka''.
  4. Wystudzone babeczki udekorować serkiem.
Smacznego!


Powiązane artykuły

6 komentarze:

  1. Babeczek z bananami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, podejrzanie proste te bananowe babeczki. Ale może wszystkie babeczki są tak naprawdę proste w wykonaniu, a mi się wydaje, że są trudne, bo nigdy żadnych nie upiekłam? ^^ W każdym bądź razie dodam przepis do tych, które chcę wypróbować - muszę gdzieś zużyć mąkę owsianą ^^
    Przepraszam, że jeszcze nie odpisałam na maila - trochę nie ogarniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki to świetna sprawa. Uwielbiam... :)

    OdpowiedzUsuń