Kasza jaglana po włosku.

Pewnie wszyscy znają kaszę jaglaną - wspaniały odkwaszacz organizmu, świetna na słodko i słono. U mnie dzisiaj po włosku - suszone na słońcu pomidory we włoskiej oliwie, kurczak w mieszance włoskich przypraw i ukochane ,,chipsy'' z jarmużu skropione sokiem z cytryny.

Składniki:
kasza jaglana [50 g]
pierś z kurczaka [150 g]
pomidory suszone w oleju [100 g]
jarmuż świeży [garść]
sok z cytryny [łyżeczka]
sól morska [łyżeczka]
oregano [1/2 łyżeczki]
bazylia [1/2 łyżeczki]
pieprz czarny [1/3 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1.  Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w paski i podprażyć na patelni z ziołami, pieprzem i solą.
  2. Jarmuż podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut.
  3. Połączyć kurczaka z ugotowaną kaszą, pomidorami pokrojonymi w drobniejsze kawałki i jarmużem.
  4. Skropić wszystko sokiem z cytryny i podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!

Powiązane artykuły

7 komentarze:

  1. Ech... Moja kasza jaglana nie chce się tak ładnie prezentować z kurczakiem jak ta u Ciebie...:( Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kaszę jaglaną :-) robiłam ją już na wiele sposobów ale twój mnie absolutnie zachwycił :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Uwielbiam takie dania! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis wszystko co lubię mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chipsy z jarmużu brzmią dla mnie jak totalna abstrakcja kulinarna :D Pojęcie to znam z programów kulinarnych, które bardzo lubię oglądać, szkoda tylko, że sama tak dobrze nie radzę sobie w kuchni :D Niemniej jednak całość prezentuje się tak, że chętnie spróbowałabym tego dania. Zresztą, jak każdego, które widnieje na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, pewnie przepyszna :)
    Zapraszam :
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń