Kotleciki z tuńczyka (4 składniki)

Świetna, wysokobiałkowa alternatywa dla mielonych. Kotleciki są mięciutkie, mocno pachną przyprawami i doskonale smakują na ciepło i na zimno. Prawie za każdym razem gdy mam w domu tuńczyka w puszce, biedak kończy w formie kotletów ;)


*kaloryczność i makroskładniki dla porcji samych kotlecików, bez tosta i pomidorów widocznych na zdjęciu

Składniki:
tuńczyk z wody [130 g]
bułka tarta [20 g]
jajko [1 sztuka]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]

Dodatkowo
► sól morska [pół łyżeczki]

► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]


Przygotowanie:
  1.  Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski. 
  2.  Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki (to podstawowy zestaw przypraw, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy).
  3. Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

21 komentarze:

  1. Jestem i mięsożerna, i rybożerna (skądinąd nie lubię dzielenia jedzenia na mięso i ryby, bo ryby to też mięso). Zaprezentowane kotleciki są tak proste do przyrządzenia, że nawet ja, osoba zupełnie niegotująca (no dobra, gotująca w stopniu minimalnym) kiedyś się na nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się te kotleciki. Wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka:) smakować muszą jak wyglądają czyli cudnie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tuńczyka! A takie kotleciki to cudo *,*

    OdpowiedzUsuń
  5. No i kolejny pomysł na idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już wiem, w jakiej formie mogę jeść tuńczyka oprócz mojego ostatnio ulubionego spaghetti :) Koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis, gdyż coś mi się wydaje, że bardzo przypadnie mi on do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, nie wpadłabym na to, żeby tuńczyka wykorzystać na kotleciki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł, mój tuńczyk zazwyczaj ląduje w sałatce z jajkiem :p Achhh zero inwencji z mojej strony :D

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! gdzie ty byłaś w piątek?! kompletnie nie miałam pomysłu na tuńczyka :O! muszę wypróbować! :D chociaż w moim przypadku to raczej bez bułki tartej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tuńczyka, ale chleb zamieniłabym na inny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny przepis, bo ostatnio znudziły mi się tuńczyk w sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Omnomnomn. Pycha! Z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  13. ....muszę się przyznać, że już jeden Twój przepis zrobiłam i wszystkim bardzo smakowało...chyba czas na kolejny ;) Naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę ;) Co pichciłaś?

      Usuń
  14. Jestem zachwycona tym przepisem <3 chciałabym też podziękować, że za każdym razem dodajesz makro. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chciałam podziękować, że tu zaglądacie ;) Taki jest zamysł bloga, makro będą zawsze ;)<3

      Usuń
  15. Wow! Dlaczego ja na to nie wpadłam wcześniej!:) Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń