Wrap z kurczakiem gyros i prostym hummusem.


Hummus to dziwny twór, za pierwszym razem nie zawsze smakuje, a potem nie można bez niego żyć. Jak dla mnie nadaje się absolutnie do wszystkiego: surowych warzyw, kanapek czy właśnie wrapa z kurczakiem. Ten robiony w domu jest najlepszy, bo można go doprawić po swojemu, jest tańszy, świeży i banalnie prosty do zrobienia.


Składniki:
tortilla pszenna [1 sztuka]
► pierś z kurczaka [150 g]
oliwa [5 g / łyżeczka]
ciecierzyca z puszki [60 g / 1/4 puszki]
► tahini naturalne [5 g]
► sałata lodowa
sok z cytryny  [łyżeczka]
sól morska [1/3 łyżeczki]
► przyprawa do gyrosa [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Odsączoną i przepłukaną ciecierzycę zblendować razem tahini, sokiem z cytryny, solą i odrobiną wody (w zależności od preferowanej konsystencji).
  2. Kurczaka pokrojonego w kostkę i obtoczonego w przyprawie usmażyć na oliwie.
  3. Tortillę posmarować hummusem, dodać pierś z kurczaka i świeżą sałatę lodową, złożyć bądź zwinąć i podawać. 
Smacznego!


Powiązane artykuły

9 komentarze:

  1. O mamo ! Wygląda bosko, hummus jadłam tylko raz z falafelem, muszę koniecznie spróbować jeszcze raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Uwielbiam wrapy z kurą, hummus także :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję :D tylko odpuszczę chyba tahini

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam <3 lubię hummus, jak mam ochotę to często miksuję ciecierzycę z przyprawami, bo nie mam tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam, że zamiast hummusu można też do mielenia wrzucić po prostu ziarna sezamu, sama nie próbowałam.Chyba, że nie lubisz smaku, to inna sprawa ;)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo fajnie ;) Od samego patrzenia na te cudne fotki człowiek się glodny robi:D

    OdpowiedzUsuń