Żytnio-kokosowy crumble z brzoskwiniami.


Jesień! Czyli sezon, w którym ciepłe śniadanka na słodko je się pod kocem, z kubiem ciepłej kawy i puchatymi skarpetami na nogach. Ten przepis to doskonała przejściówka między porami roku, osiągnięta dzięki letnim, słonecznym brzoskwiniom i wiórkom kokosowym w połączeniu z chrupiącą kruszonką. Koniecznie musicie się skusić!

Składniki:
Składniki na porcję dla 1 osoby.
brzoskwinie [85 g / 1 sztuka]
masło [12 g /niepełna łyżka]
wiórki kokosowe [5 g /łyżka]
płatki żytnie [25 g/ 2,5 łyżki]
mąka żytnia razowa [łyżeczka]
cukier brązowy [3g /pół łyżeczki]
► jogurt grecki 0 % [100 g]


Przygotowanie:
  1.  Brzoskwinię umyć, osuszyć, opcjonalnie obrać (ja zostawiam skórkę) i pokroić w grubą kostkę.
  2. Z płatków, masła, cukru, mąki i wiórków utrzeć palcami kruszonkę, składniki powinny się połączyć i zbijać w grudki.
  3. W naczyniu do zapiekania wyłożyć owoce i posypać żytnio-kokosową masą. 
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 min.
  5. Podawać na gorąco, z jogurtem schłodzonym w lodówce.
Smacznego!


Powiązane artykuły

16 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła ale alergia nie pozwala ;-;

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, rany, rany ♥ Takie śniadanko to ja bym mogła jeść codziennie ♥ jednak niedługo zacznie się u mnie wczesne wstawanie na uczelnię, a wtedy w grę wchodzą tylko szybkie śniadania :c W tym roku akademickim muszę się postarać, żeby były bardziej zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Uwielbiam takie pyszności. Na śniadanie lub deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Cieplutkie śniadanie zrobiłaś. Super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, wzroku nie mogę oderwać :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany, rany <3 ale narobiłaś mi ochoty! muszę coś takiego sobie w weekend zdziałać :D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje zdjęcia tych dań są przewspaniałe...zaraz wejdę twarzą w ten komputer i będę próbowała zjeść kawałek, hi hi hi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Trzeba zrobić w domu, przepis mega łatwy ;)

      Usuń
  8. Idealny deserek, mniami ;) I nie ma za dużo kalorii :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadlam takiego crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione, bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę! <3 Dzięki za odzew, niesamowicie doceniam :)

      Usuń