Baked beans czyli fasolka po bretońsku z pieczoną kiełbasą.

Fasolka po bretońsku to klasyk, który jest prosty do przygotowania, szybki, przepyszny i idealny na rozgrzewający jesienny bądź zimowy obiad. Zawsze przygotowywałam ją smażąc kiełbasę na oleju rzepakowym, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i wyrazisty smak. Jak się okazało, pieczenie kiełbasy pokrojonej w plasterki daje bardzo podobny efekt, obcina kalorie prawie o połowę i jest wersją dla leniwych, którzy nie przepadają za sterczeniem nad gazówką i mieszaniem zawartości patelni co 3 minuty.

* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
 
Składniki:
Składniki na 4 porcje.
► kiełbasa myśliwska [200 g]
► biała fasola [240 g / 1 puszka]
► pomidory krojone w puszce [400 g / 1 puszka]
► sól morska [łyżeczka]
► papryka wędzona [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► pieprz czarny [pół łyżeczki]
majeranek [łyżeczka]

Przygotowanie:
  1. Kiełbasę pokroić na plasterki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 min, aż do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki.
  2. W garnku o grubym dnie zagotować puszkę pomidorów z odrobiną wody i z przyprawami (oprócz majeranku), aż do rozpadnięcia się pomidorowych cząstek.
  3. Gdy sos będzie gotowy, dodać upieczoną kiełbasę, odsączoną i opłukaną fasolę i gotować przez ok. 10 min.
  4. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem roztartym w palcach. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

Powiązane artykuły

9 komentarze:

  1. A wiesz, że ja też robię podobnie. Na ten pomysł wpadł mój tato, gdy została nam kiełbasa z grilla. Dodał ją do sosu a potem zrobiliśmy fasolkę z pieczonych warzyw i kiełbasy. Takie pyszne, jesienne danie, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! I te Twoje piekne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! I te Twoje piekne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjjj dawno nie jadłam, a teraz naszła mnie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dostałam ślinotoku :D Tak dawno nie jadłam fasolki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasolkę po bretońsku, mogłabym zajadać się nią non stop ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam mniam uwielbiam! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie na rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio polubiłam fasolę to muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń