Dwuskładnikowa szarlotka (do przygotowania w 15 min).


To najszybsze, najprostsze, najbardziej leniwe i minimalistyczne ,,ciasto'' jakie w życiu piekłam. Nie ma sposobu, żeby nie wyszło, nie ma sposobu, żeby coś tu zepsuć no i wygląda tak okazale, że goście w życiu się nie domyślą, że zostało zrobione gdy oni dzwonili do drzwi i zdejmowali płaszcze w korytarzu.  Nadaje się też znakomicie w te dni, które w całości spędzamy w piżamie, a ochota na słodkie przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie.


Składniki:
Składniki na porcję dla 1 osoby.
jabłko [1.5 sztuki]
pierniczki lukrowane bez nadzienia [50 g/ 5 sztuk]
cynamon [pół łyżeczki] - opcjonalnie

Przygotowanie:
    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    2. Jabłka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do garnka/na patelnię z odrobiną wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż zrobią się miękkie i słodkie.
    3. Gdy jabłka będą gotowe dodać cynamon i dusić jeszcze przez 1-2 minuty.
    4. Pokruszyć pierniczki i na niewielkie kawałki i połową wyłożyć spód blachy.
    5. Na spód piernikowy wyłożyć jabłka z cynamonem i przykryć kolejną warstwą pokruszonych ciastek.
    6. Zapiekać przez 10 min i podawać na gorąco.
    Smacznego!

    Powiązane artykuły

    10 komentarze:

    1. Kolejny genialny przepis! Nie wiem skąd je bierzesz ale oby więcej takich ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wow, ale czad! Ja zwykle robiłam szarlotkę sypaną, która zawsze wychodzi pysznie, ale ten przepis jest dużo szybszy (nie trzeba trzeć jabłek, co zajmuje sporo czasu). Na pewno kiedyś wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nigdy nie robiłam sypanej szarlotki ;) Muszę poszukać jakiegoś fajnego przepisu i spróbować ;)

        Usuń
    3. Cudo :-) uwielbiam takie deserki. Fajny pomysł z tymi pierniczkami :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetny pomysł! Przyda się gdy domownicy będą mnie męczyć o szarlotkę, a ja będę miała lenia :D

      OdpowiedzUsuń
    5. CUDNY!!!! Jutro kupuje ciastka i koniecznie muszę wypróbować. Trochę na bloga nie wchodzę a tutaj takie cudeńka....:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Wypróbuję, bo uwielbiam szarlotkę i wszelkie wariacje na jej temat! <3

      OdpowiedzUsuń