Naleśniki z kaszy gryczanej (3 składnki)

Ten przepis jest tak banalny i fantastyczny, że nie ma wymówki, żeby go nie spróbować. Biała kasza gryczana jest teraz dostępna niemal wszędzie. Robienie tych naleśników zajmuje tylko chwilę, a w smaku są bardzo ciekawe, delikatne ale sycące, świetnie pasują do wytrawnych dań takich jak tortille z przeróżnym nadzieniem, gulasze, kolorowe pasty czy baza do krokietów.



* Kalorie i makroskładniki dla jednego naleśnika. 


Składniki:
Składniki na 6 sztuk.
kasza gryczana niepalona/biała [200g /szklanka suchej kaszy]
sól morska [szczypta/pół łyżeczki]
► olej rzepakowy [10g / łyżka]


Przygotowanie:
  1. Namoczyć szklankę białej kaszy gryczanej w ok. 1 szklance wody (poziom wody musi sięgać ok. centymetr ponad poziom kaszy) przez 24 godziny.
  2. Po upływie tego czasu zblendować namoczoną kaszę razem z wodą w której się moczyła oraz dodatkową szklanką wody. 
  3. Dodać łyżkę oleju i szczyptę soli, wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni nonstick lub przy użyciu dodatkowego oleju. 

Smacznego!

Nadal głodny? :)

18 komentarze:

  1. Muszę wreszcie ruszyć tyłek i zrobić sobie naleśniki, mam nadzieję, że nie spalę całej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutrzejsze śniadanko jak mam kasze :d a jak nie to czwartkowe ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko 128 kcal? Już widzę co jutro mam na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ja kocham naleśniki i to bardzo. Zdecydowanie je wypróbuję :-) wyszły ci perfekcyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje zdjęcia są boskie, mam ochotę na samego suchego naleśniora przez nie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale ten przepis jest tak prosty, a Twoje zdjęcia tak zachęcające, że chyba się jednak zdecyduje *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robiłam z mąki gryczanej- również były świetne :) Ale w takiej wersji muszę się pokusić, kooocham naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Akurat mam białą kaszę i zastanawiałam się co z niej zrobić - na pewno spróbuję tych naleśniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności!
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Te naleśniki wyglądają smacznie;)
    Ciekawa jestem tego przepisu;)
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Super alternatywa, gdy brakuje mąki,a zjadam jej bardzo duzo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam już nie raz o takich naleśnikach, ale jeszcze nigdy ich nie zrobiłam....muszę w końcu wziąć się za nie :D W razie co..skorzystam z chęcią z przepisu :)

    Bardzo serdecznie zapraszam Ciebie do zabawy Liebster Blog Award - Pytania i nominację znajdziesz u mnie na blogu http://sporttopestka.pl/liebster-blog-award-moje-odpowiedzi-i-nominacje/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki króciutki przepis na te naleśniory? O rany! Myślałam, że oprócz kaszy w cieście znajdzie się jeszcze masa dodatków, a tu proszę, lekko się zdziwiłam, kiedy przeszłam do czytania. Jestem bardzo ciekawa, jak one smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, nie wpadłabym na to :) wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super przepis! Na pewno będą super smakowały z moją ulubioną pastą z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń