Potrójnie czekoladowe muffiny z kremem czekoladowo-orzechowym [Halloween last minute]

Przepyszne muffiny halloweenowe z przymrużeniem oka, które można wykonać na ostatni moment, są niesamowicie bogate w smaku, proste, efektowne i nadają się idealnie na imprezę (jeśli macie zamiar jutro świętować :)) Pamiętam, że kiedy pierwszy raz oglądałam przepis Pawła Małeckiego na czekoladowe muffiny z kremem orzechowym(a'la nutella) jako dodatek do babeczek, pomyślałam, że to idealny pomysł na szybkie muffiny np. na imprezę, bo nie ma ryzyka, że krem nie wyjdzie, będzie zbyt rzadki, spłynie, śmietana się rozwarstwi etc. (co zdarzyło mi się kilka razy). No i tak przepis czekał sobie na dogodną okazję, aż nie dopadłam gdzieś w sieci zdjęcia z jakiejś amerykańskiej cukierni, która serwowała gościom babeczki w formie cmentarzyska z napisem R.I.P. DIET (ang. niech dieta spoczywa w pokoju). Dzisiejszy przepis to mix tych dwóch pomysłów ;)

* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
 
Składniki:
Składniki na 12 porcji.
► cukier  [160 g]
► jajka [2 sztuki]
► mąka pszenna typ 450 [300 g]
► kakao ciemne [30 g]
► mleko  [250 ml / szklanka]
► czekolada deserowa [100 g / tabliczka]
► masło [125 g]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
► soda oczyszczona [łyżeczka]
► sól morska [mała szczypta]   
► aromat waniliowy [kilka kropli]
► krem czekoladowo-orzechowy [300 g]
► markizy czekoladowe z nadzieniem śmietankowym a'la Oreo [12 sztuk] 

Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać aromat waniliowy.
  3. Do masy dodać roztopione masło i zmiksować.
  4. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszając, stopniowo wlewać mleko.
  5. Do gotowej, dobrze wymieszanej masy dodać posiekaną tabliczkę czekolady.
  6. Masę wlać do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości.
  7. Piec przez 30 min.
  8. Wystudzone babeczki posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego.
  9. Markizy odseparować od kremu, jedno z okrągłych ciasteczek uciąć ostrym nożem na 2/3 wysokości (ta część będzie umieszczona na babeczce). Powtórzyć czynność 12 razy.
  10. Pozostałe okrągłe ciasta pokruszyć tak, żeby imitowały ziemię.
  11. Obtoczyć babeczki w porkuszonych ciastkach.
  12. Biały krem ze środka ciastek rozrobić z odrobiną wody, żeby powstała bardzo gęsta pasta. Posłuży do wykonania napisów na ciasteczkach.
  13. Podpisane ,,nagrobki'' umieścić na babeczkach. Gotowe!


Smacznego!
Halloween

Powiązane artykuły

8 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie :-) porywam sobie jedną do herbatki cynamonowej bo właśnie ją piję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Zrobiłaś mi smaka na korzenną herbatę ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie jedzonko :)
    Świetny trik

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. Ten napis R.I.P Diet jest boski!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne :D A napis na nich się zgadza, moja w weekend też umarła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie słodkie nagrobki ;) dosłownie :D

    OdpowiedzUsuń