Puszyste racuchy z niespodzianką.


Nie wiem czy wypada tak się zachwycać własnym tworem ale - matko i córko jakie to było pyszne! Zwalające z nóg klasyką i prostotą placuszki z twarogiem to smak dzieciństwa, ale magia zaczyna się gdy dodamy do ciasta borówki, które przy jedzeniu pękają i ,,strzelają'' słodkim, ciepłym, owocowym sokiem. Są idealne solo, bo borówkowy syrop idealnie łączy się z pulchniutkim, waniliowym ciastem, nic więcej nie trzeba. Idealne niedzielne śniadanie.
* kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki:
Składniki na 7 sztuk
► mąka pszenna [40 g / 1/3 szklanki]
► jajko [ 1 sztuka]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
► twaróg chudy [125 g / pół kostki]
► cukier brązowy [10 g / 2 łyżeczki]
► borówki amerykańskie [100 g]
► szczypta soli
► aromat waniliowy

Przygotowanie:
  1.  Oddzielić białko od żółtka.
  2.  Ubić białko ze szczyptą soli na sztywno.
  3.  Utrzeć żółtko z twarogiem, dodać 2 łyżki wody, mąkę, cukier i 2-3 krople aromatu.
  4.  Delikatnie wymieszać pianę z białek i twarogową masę.
  5.  Pod koniec mieszania dodać umyte i osuszone borówki.
  6. Smażyć na łyżeczce oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zbrązowienia.
  7. Podawać na ciepło ! ;)

Smacznego!

Powiązane artykuły

17 komentarze:

  1. To już wiem co będzie jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnym tworem zawsze warto się zachwycać :) Szczególnie jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ten magiczny przepis, który mi kiedyś pokazywałaś :D Pychotki! Choć jeszcze go nie wypróbowałam, bo nie ogarniam i póki co najczęściej raczę się moim ulubionym spaghetti z tuńczykiem - ciekawe, kiedy mi zbrzydnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe kochana :-) z twarożkiem i owocami zawsze są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :D muszę niedługo wykorzystać, uwielbiam takie placki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, że można się zachwycać własnym wyrobem, nawet trzeba! Racuszki wyszły Ci obłędnie, na dodatek zawierają jedne z moich ulubionych owoców <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite - robiłam podobne z jagodami i moja koszulka do dziś pamięta to strzelanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jasne, że warto! Zrobiłam latem bardzo podobne i wierzę, że Twoje były równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam racuchy, uwielbiam borówki, więc jak dla mnie danie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię dzisiaj w wersji z dynią <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie :)
    Mogłabym jeść tylko i wciąż same borówki, ale jak w opcji są racuszki z borówkami? Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne! :D Powiedz proszę z jakimi owocami można jeszcze spróbować? To będą moje weekendowe śniadania na najbliższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ze wszystkimi jagodowymi czyli truskawki, maliny, jagody :) Pewnie z jabłkiem i sokiem z cytryny też by wyszły dobre :) Ogromne dzięki za wykorzystanie przepisu <3

      Usuń
  13. Przepyszne! Twaróg zastąpiłam jogurtem greckim (potrzeba matką wynalazków :P ) wyszły wyśmienite :) dziękuję!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę <3 I dziękuję za zdanie relacji :D Muszę spróbować z jogurtem jak tak zachwalasz haha :D

      Usuń