Spaghetti z suszonymi pomidorami (3 składniki)

Suszonych pomidorów można użyć w wielu potrawach, to już wiemy. Według mnie smakują tak doskonale, że serwowanie gorącego makaronu z kremowym, dwuskładnikowym sosem, który jestem w stanie przygotować w ciągu 3 minut jest spełnieniem marzeń. No i proszę.
Nie krzyczcie, że ten przepis jest skomplikowany jak wstawienie wody na herbatę. Jest przepyszny, obiecuję.

* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki:
Składniki na 5 porcji.
► makaron spaghetti [250 g suchego makaronu]
► suszone pomidory [300 g / 15 średnich kawałków]
► płatki migdałów [50 g /5 łyżek]

Przygotowanie:
  1.  Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Zblendować suszone pomidory z płatkami migdałowymi i odrobiną wody (nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, trzeba kontrolować konsystencję, powinna być bardzo kremowa, ale nie wodnista).
  3. Zmieszać gorący makaron z sosem i podawać.   


Smacznego!

Nadal głodny? :)

20 komentarze:

  1. Suszone pomidory mnie nie przekonują :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie zawsze tak apetycznie *.* od razu się głodna od samego patrzenia zrobiłam :D!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki!!! Zapisuję na obiadowe propozycje na "za tydzien" <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakaś telepatia? :D Ostatnio robiłam danie - makaron + warzywa (i..słoiczek suszonych pomidorów). Miałam na nie ogromną ochotę :) Suszone pomidory są ekstra! Bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, spróbuję zblendować z płatkami drożdżowymi, powinna wyjść podobna konsystencja, a płatki dodają serowego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajna opcja, lubię dodawać płatki drożdżowe zamiast parmezanu ;)

      Usuń
  6. Pyszności. Uwielbiam makaron a twój sos z pomidorów mnie zaciekawił i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie na dziś mam zaplanowane spaghetti, zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam suszonych pomidorów, hm.. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam suszone pomidory! Nawet sama ususzyłam .. :)
    To spaghetti musiało być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez czytania przepisu dodałam go do listy moich przepisów do wypróbowania i jeśli tylko znajdę w szafce suszone pomidory (bo gdzieś je ostatnio tam widziałam!) to już wiem, co zjem na kolację ^^ Wilku, poratuj tylko, co dodać, jeśli nie znajdę płatków migdałowych?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzi się wszystko co chrupiące, więc ziarna słonecznika czy dyni, orzechy nerkowca, orzechy piniowe, może nawet laskowe czy włoskie ;) chociaż oczywiście smak troszeczke się będzie różnił. O! Albo orzechy ziemne, też dobra opcja, w każdym przypadku dodaj łyżkę na porcję ;)

      Usuń
  11. Kocham suszone pomidory, często dodaję na kanapki czy właśnie używam do pesto :) Jeju, jak ja dawno nie jadłam takiego makaronu, mam już zaplanowane obiady na ten tydzień (napięty grafik), ale na za dwa tygodnie chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak Ty robisz takie piękne zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromny komplement, dziękuję ;) Myślę, że po części to kwestia przyzwoitego aparatu no i wprawa w kadrowaniu, mnóstwo cykniętych fotek, z każdą próbą idzie troszkę lepiej ;)

      Usuń
  13. A suszone pomidory w zalewie czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A suszone pomidory w zalewie czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń