Najlepsze ciasto na włoską pizzę (3 składniki)

Mam nadzieję, że zadanie domowe odrobione i upiekliście ciacha owsiane, które pojawiły się dwa tygodnie temu ;) Dzisiaj dzielę się z Wami jednym w najlepszych przepisów jakie znam - idealne ciasto na włoską pizzę. Jest banalnie proste, zawsze wychodzi, obiecuję, że nie będziecie już chcieli kupować gotowych spodów czy mrożonej wersji. Ciasto jest typowo włoskie - tworzy chrupiącą, cieniutką warstwę, w której nie da się wyczuć drożdży, piecze się krótko i jest przepyszne!Dodatkowo mam dla Was dwa świetnie sposoby na wykorzystanie tego samego ciasta do przygotowania innych, równie pysznych potraw. ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 spodu do pizzy bez dodatków (przewidywana porcja dla jednej, głodnej osoby ;))  
 
Składniki:
Składniki na 4 porcje
► mąka pszenna [500 g]
► drożdże suche [7 g / saszetka]
► woda [330 ml / 1 i 1/3 szklanki]
► sól [szczypta]

Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąkę, drożdże i sól, do suchych składników dodać letniej wody (nie gorącej!) i wymieszać.
  2. Ciasto ugniatać na stolnicy do uzyskania elastycznej konsystencji (u mnie ok. 7 min zagniatania). W razie potrzeby podsypywać mąką.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 h.
  4. Po upływie podanego czasu podzielić na 4 części i rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia.
  5. Przykryć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym na maksymalnej temperatury do roztopienia się sera i lekkiego zbrązowienia skórki (w moim piekarniku ok. 15 min).
  6. Z podanych ilości ciasta wyjdą 4 pizze widoczne na zdjęciu.
  7. Podawać na ciepło z ulubionym sosem ;)

Pizza bites
  1. Przygotowane, wyrośnięte i rozwałkowane ciasto podzielić na kwadraty i nadziać ulubionymi dodatkami (u mnie mozarella i suszone pomidory), mogą to być kawałki wędliny, warzywa, ser a nawet słodkie dodatki np. kawałek czekolady. Posklejać rogi i uformować kuleczki
  2. Piec w 200 stopniach do chrupkiej skórki, u mnie ok. 20 min.

 
Bułki do dań typu gyros/kebab
  1. Jedną z czterech kulek ciasta rozpłaszczyć i smażyć na patelni z małą ilością oleju na małym ogniu przez 20 min, obracając co 5 minut.
  2. Po upieczeniu, przeciąć na pół i za pomocą ostrego noża przeciąć miąższ bułki tworząc coś w rodzaju kieszonki (jak w klasycznym kebabie), którą można potem nadziać ulubionymi dodatkami, warzywami, mięsem i sosem. 
Smacznego!




Powiązane artykuły

28 komentarze:

  1. Czekałam, czekałam i się wreszcie doczekałam tego wpisu z Akademii 3 składników :D
    Tradycyjnie już: będę próbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W weekend biorę się za ten przepis. Dam znać jak wyszło, ale jestem przekonana, że będzie pysznie ^^

      Usuń
  2. Super przepisy na pyszne dania :-) swój sposób na pizze już mam wypracowaną, ale te kąski mnie zaciekawiły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przepisy dodatkowe wyjdą z każdego ciasta, więc śmiało możesz zawijać kąski ze swojego sprawdzonego ;)

      Usuń
  3. niedawno jadłam pizzę na obiad ale z powrotem nabrałam na nią ochoty ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja, pizzoholiczka wiem, że ciasto jest gonbe polecenia, tym bardziej,że sama eksperymentuję z proporcjami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! ;) Te proporcje serio są jakieś magiczne - zawsze wychodzi i zawsze jest idealne ;) Podpatrzone od włoskich Erasmusów ;)

      Usuń
  5. te kąski pizzowe to jakieś cudo! :D
    mmm.. muszę się pokusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo że niedawno jadłam obiad to aż się głodna zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno skorzystam! Moje spody do pizzy są zdrowe, ale mam z nim jeden problem: nie chcą odchodzić od blaszki. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A papier do pieczenia nie zdaje egzaminu? Ja wszystko piekę na papierze i mega polecam, ułatwia życie ;)

      Usuń
  8. Apetycznie wygląda i teraz mam ochotę na pizze :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się pizza prezentuje, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boooziu drogi, wygląda jak w pizzerii ! A ja mam smaki od kilku tygodni już :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Uf, nadrabiając blogowe zaległości, wreszcie trafiam do mojej Pani Profesor :) Oczywiście szczególnie zainteresowały mnie inne zastosowania dla tego ciasta i muszę przyznać, że te kąski pizzowe bardzo, ale to bardzo mi się podobają :) Idealne na imprezę! Zatem kiedy trafi się jakaś okazja, zamiast "mamo, zrób mi sałatkę!". być może spróbuję swoich sił z kąskami :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O! Widzę, że u Ciebie również pizza! I nawet ciasto robimy z podobnych proporcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jaki ładny synchron ;) To włoski przepis, jak dla mnie najlepszy, więc w ogóle mnie nie dziwi, że Tobie też te proporcje podpasowały ;)

      Usuń
  13. O mamo! takie pyszności, a ja wciąż nie mogę jeść nabiału i żółtego sera :( ale przepis zachowam i napewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zarzucić wegańskim serem, ponoć violife jest jednym z lepszych, tak się zabieram, żeby go spróbować ;) W samym przepisie na ciasto nabiału nie ma, a można go wykorzystać na 1001 sposobów ! ;)

      Usuń
  14. uwielbiam tą waszą współpracę :D super przepis, straszną ochotę mi narobiłyście na pizze, a ja glutenu nie jem :-( więc teraz się katuje patrząc na te obłędne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, też ją uwielbiamy dla Was realizować ;D
      Polecam pizzę ze spodem z kalafiora, jest ekstra i nie zawiera glutenu ;)

      Usuń
  15. Ulala!!! Arcydzieło!!! :) A te kąski...ajajjj...kąsnęłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzadko robię sama pizzę, ale jak już, to korzystam właśnie z takiego przepisu, który jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, a ciasto wygląda cudownie :) od razu poczułam smak pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogę zastąpić drożdże suche świeżymi? Mam akurat w lodówce i niebawem minie ich termin przydatności więc wolałabym te wykorzystać. Ile wtedy gram? Wg standardowego przelicznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, dałabym ok. 15 g. świeżych :)

      Usuń