Podwójnie pieczone ziemniaki z wiejskim farszem (6 składników)

Podwójnie pieczone ziemniaki odkryłam jakiś czas temu na amerykańskich blogach kulinarnych i przepadłam od razu. Jako największa fanka ziemniorów na świecie z radością muszę przyznać - są wyśmienite i na stałe zagoszczą w naszym menu. Tu wersja samowystarczalna z kabanosem i cebulką, ale genialnie sprawdzi się też wersja bezmięsna jako wegetariański obiad czy dodatek do dania głównego. I co najfajniejsze - ziemniaki przygotowane w ten sposób wymagają dużo mniej pracy niż by się mogło wydawać ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 ziemniaka/ 1 porcji.  
 
Składniki:
► ziemniaki średniej wielkości [5 sztuk/450 g]
► kabanosy drobiowe [70 g]
► śmietana 12 % [3 łyżki / 60 g]
► masło [łyżeczka / 5 g]
► cebula [mała sztuka /40 g]
► gouda tarta [50 g]

► sól morska [szczypta]
► czosnek [pół łyżeczki]
► oregano [pół łyżeczki]
► pieprz biały [1/3 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Umyte i wyszorowane ziemniaki upiec lub ugotować w mundurkach do miękkości (u mnie 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).
  2. Po upieczeniu rozkroić ziemniaki i wydrążyć wnętrze, zostawiając ok. centymetrową warstwę miąższu pod skórką (to pomoże utrzymać kształt ziemniaka i zapobiegnie rozerwaniu się cienkiej skórki).
  3. Wydrążony miąższ doprawić i zmieszać ze śmietaną.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce masła, gdy się zeszkli dodać pokrojonego w małe kawałki kabanosa i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do farszu.
  5. Nadziać wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem, posypać serem i zapiekać przez ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do momentu, gdy ser w pełni się rozpuści i odrobinę zrumieni. 

Smacznego!

Nadal głodny? :)

15 komentarze:

  1. Pomysł jest świetny.Te ziemniaki robią smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) też uwielbiam ziemniaki więc na pewno wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne. U mnie wszyscy uwielbiają ziemniaki. Muszę koniecznie sobie zrobić takie pyszności :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja Cię, muszę zrobić, ostatnio chodzą za mnie wszystkie dania ziemniaczane, placki, babka, frytki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ziemniorki, więc z chęcią wykorzystam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja to zaś wielką fanką ziemniaków nie jestem, ale takie właśnie pieczone, to ja bym baaardzo chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja także nie przepadam za ziemniakami, ale na takie chętnie bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award na moim blogu:) Będzie mi bardzo miło, jeśli odpowiesz na moje pytania, które znajdziesz pod linkiem: http://healthylifestylepassion.blogspot.co.uk/2015/11/liebster-blog-award.html . Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez jestem z tych, co kochają pyry :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ziemniaki jest bardzo rzadko, ale na takie mam wielką ochotę :) Jeszcze gdyby ktoś je zrobił...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham ziemniaczki :D i jeszcze te Twoje świetne zdjęcia <3 aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń