Ryżowe placuszki z karmelizowanymi śliwkami.

To śniadanie jest obłędne, wręcz idealne na jesienny poranek. Karmelizowane owoce brzmią jak wykwintny i - co za tym idzie - trudny do zrobienia dodatek, ale to tylko kwestia praktyki i nauczenia się kilku prostych czynności. Ta umiejętność przyda się na pewno do niezliczonych deserów, bo nie ma takiej słodkości, której nie mogłaby podrasować porcja ciepłych, karmelizowanych jabłek czy śliwek.

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.  
Składniki:
Składniki na 3 porcje
► śliwki [6 sztuk]
► mąka ryżowa [130 g/ 1 szklanka]
► cukier trzcinowy [20 g / 2 łyżki]
► olej kokosowy [10 g / łyżka]
► proszek do pieczenia [pół łyżeczki]
► aromat waniliowy/ cukier wanilinowy [kilka kropel/pół torebki]
► cynamon [pół łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Mąkę zmieszać z cukrem wanilinowym lub aromatem, proszkiem do pieczenia i szklanką wody. Smażyć placki na oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
  2. Na patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem roztopić cukier (wrzucić 2 łyżki cukru na suchą patelnię i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać). Nie dopuścić do przypalenia! Gdy zmieni konsystencję, wrzucić śliwki i szybko przemieszać. Jeśli sok, który wypuszczą owoce nie wystarczy, żeby rozrzedzić karmel, dolać odrobinę wody. Owoce powinny się gotować przez kilka minut w gęstym syropie, aż całkowicie zmiękną. Na tym etapie doprawić śliwki przygotowanym cynamonem.
  3. Podawać na ciepło, najlepiej odczekać chwilę aż sos z owoców lekko wchłonie się w placki.
Smacznego!

Powiązane artykuły

14 komentarze:

  1. Pyszności! I chyba już wiem, co mogę zrobić z mrożonymi śliwkami, które ostatnio kupiłam, a które w owsiance nie do końca mi zasmakowały ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jakie cudne :) Idealne na weekendowy poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym placka teraz zjadła! Boskie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co zrobię na śniadanko w przyszłym tygodniu. Tylko śliweczki dostać i wcinać pyszne śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. matulu.. ależ danie <3
    nie wiem, czy bardziej na obiad czy na deser <3
    omnomn.. nie zawołasz na poczęstunek? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wszystkie przepisy u Ciebie rewelacja! mniam :)

    OdpowiedzUsuń