Smażona soczewica w pomidorach.

Ten przepis jest inspirowany potrawą z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli wspominanej już wielokrotnie Jadłonomii. Jest idealny na sobotnie śniadanie w piżamie, ze świeżym chlebem podgrzanym przez chwilę w piekarniku i kubkiem ciepłej herbaty z miodem. To świetna odskocznia od jajecznicy, bardzo pożywna, bogata w smaku i sycąca alternatywa dla mięsnych kanapek czy tostów. Uwielbiam i regularnie pojawia się na naszym stole ;)
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki:
Składniki na 4 porcje.
► czerwona soczewica, sucha [180 g/ szklanka]
► cebula [200 g / 2 sztuki]
► passata pomidorowa [200 ml]
► olej rzepakowy [10 g / łyżka]
► papryka słodka [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► sól [łyżeczka]

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka podsmażyć na oleju rzepakowym. 
  2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić do niej suchą soczewicę i podsmażać przez 5 min z przyprawami.
  3. Po tym czasie, zalać cebulę i soczewicę wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię składników i dusić na średnim ogniu do momentu, aż soczewica zmięknie (5-7 min).
  4. Dodać passatę pomidorową, ewentualnie doprawić do smaku i dusić przez kolejne 5 minut.
  5. Podawać ze świeżym chlebem na gorąco.
Smacznego! 

Powiązane artykuły

18 komentarze:

  1. Nie muszę chyba pisać, że wygląda pysznie? I choć nigdy nie próbowałam soczewicy, wydaje mi się, że to absolutnie moje smaki. A zatem przepis ląduje w kolejce przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie uwielbiam takie dania. Są pyszne i mogłabym je jeść bez końca. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. az wstyd się przyznać ale chyba nigdy nie jadłam soczewicy, czas spróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis idealnie dla mnie! Wygląda obłędnie i tylko mogę sobie wyobrazić smak - cudo, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, chętnie przyrządzę takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiasz w me gusta! Choć soczewicy nigdy nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smażona soczewica i to w pomidorach? ulala.. brzmi meega <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię taką soczewicę z makaronem na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie i widze, że dosyć mało ma kalorii, dla mnie póki co za mało, ale może za kilka tygodni się skuszę jak przejdę na redukcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób sobie do tego 2 jajka sadzone, zjedz podwójną porcję i na masę jak znalazł ;D

      Usuń
  11. Fajna ta soczewica :) W takiej opcji...jej rzecz jasna jeszcze nie jadłam...ale...wszystko przede mną... :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię soczewicę w pomidorach. Zazwyczaj dodaję jeszcze bazylię i oregano:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat dzisiaj robiłam porządki w szafce i zauważyłam torebke soczewicy, która nie wiem, jak długo tam leży...Nie miałam na nia pomysłu, więc juz mam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadnij, kto dzisiaj przeglądał Twojego bloga i zrobił listę zakupów :D Jutro robię soczewicę, troszkę pewnie zmodyfikuję przepis, bo kupiłam nie typową passatę, ale sos pomidorowy z ricottą, ale i tak mam taką ochotę, że już robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam soczewicę w pomidorach :D Pyszności! Dorzucałam jeszcze do tego jajko :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Soczewica nie zagościła na długo w mojej kuchni, ale to może z faktu, że źle ją zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń