Krokieciki z kalafiora (5 składników)

Tater tots to chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu krokieciki z gotowanych ziemniaków. Jak się okazało, wychodzą też genialnie z kalafiora, nawet pieczone w piekarniku. Aromatyczne i mocno doprawione, są świetne jako przekąska na ciepło i zimno, a także dodatek do obiadu w wersji low carb. Dla opornych względem kalafiora - na bank przekonacie się do niego w tej postaci ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.  
 
Składniki:
► kalafior [800 g / średnia sztuka]
► mozzarella tarta [50 g]
► bułka tarta [50 g]
► olej rzepakowy [20 g/ 2 łyżki]
► jajko [1 szt]

► sól morska [szczypta]
► czosnek [pół łyżeczki]
► oregano [pół łyżeczki]
► bazylia [pół łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Umyty kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Zblendować, odsączyć z wody i przełożyć do dużej miski.
  2. Masę kalafiorową doprawić, wbić do niej jajko, dodać ser, olej i ok. 30 g bułki tartej (w razie potrzeby można dodać więcej, żeby otrzymać dość zwartą i gęstą konsystencję, dobrze odsączony kalafior nie powinien potrzebować większej ilości ale to raczej kwestia indywidualna ;).
  3. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w pozostałej bułce. Ważne, żeby były podobnych rozmiarów, dzięki temu upieką się równomiernie w tym samym czasie. 
  4. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 min, bądź do uzyskania lekko złotej skórki.
  5. Podawać z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

12 komentarze:

  1. O proszę! Trzeba spróbować! :) Dotychczas jadłam kotlety z ziemniaków nieco w innej wersji... :) Ta propozycja...brzmi świeeeetnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł! Nigdy nie robiłam tater tots:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się o nich dowiedziałam ostatnio, muszę kiedyś spróbować tych oryginalnych tater tots ;)

      Usuń
  3. Ale pomysłowe! Na imprezę jak znalazł ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :D chętnie wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wyglądają. Uwielbiam kalafiora i takie potrawy, więc chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i przepadłam, kiedy mogę wpaść na takie cudeńka? ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Te kuleczki wyglądają przecudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako jedno z niewielu warzyw, uwielbiam kalafiora w każdej postaci (ale już np brokuła nie lubię i poproszę o przepisy z jego udziałem) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, jaki ciekawy przepis, uwielbiam warzywa w takiej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ciekawy pomysł! :D a ja bardzo lubię kalafiora :D jak jakiegoś dostanę to będę musiała wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń