Domowa żurawina do mięs i serów (2 składniki)

Jak dla mnie żurawina to smak świąt. Absolutnie uwielbiam ją w połączeniu z wędlinami, domowym pieczonym pasztetem czy grillowanym oscypkiem. Nie miałam pojęcia, że zrobienie jej w domu jest takie proste i nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli macie wśród rodziny bądź znajomych smakosza domowych przetworów, na pewno będzie to trafiony prezent ;)
 
Składniki:
►  żurawina suszona słodzona [200 g]
► pomarańcza [1 średnia sztuka]

Przygotowanie:
  1. Żurawinę zalać wrzątkiem do poziomu, w którym woda przykryje owoce, na patelni lub w garnku i gotować na małym ogniu do miękkości i redukcji dużej ilości płynu (25-30 min). Jeśli Wasza żurawina nie jest dodatkowo słodzona, w tym momencie można dodać 1-2 łyżki cukru. Przy zakupie suszonej żurawiny należy zwrócić uwagę, czy przy produkcji nie został dodany dwutlenek siarki.
  2. Gdy sos zgęstnieje i żurawina zmięknie dodać świeży sok wyciśnięty z pomarańczy i gotować przez kolejne 3-5 min.
  3. Wystudzoną konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika i zawekować.

Smacznego!

Prezenty na Mikołajki II

Etykiety: , , , ,