Granola piernikowa z masłem orzechowym i migdałami (5 składników)

Świąteczna granola musi być bogata, pachnąca, słodka i chrupiąca. Włożona w duży słoik będzie doskonałym prezentem dla smakoszy słodkich śniadań, fanów chrupiących płatków śniadaniowych i domowych słodyczy. Ja swoją zrobiłam kilka dni temu i z przykrością muszę przyznać, że będę ją piekła jeszcze raz, bo znika w magiczny sposób i do świąt na pewno nie dotrwa; do tej pory zostało tylko pół słoja. Taka jest pyszna ;)
 
Składniki
► płatki owsiane [2 szklanki]
► masło orzechowe [1/2 szklanki]
► miód naturalny albo syrop z agawy [1/4 szklanki]
► migdały [2 garście ]
► cukier brązowy [do smaku, w zależności od tego jak słodką granolę lubicie]

Przyprawy
► cynamon [łyżeczka]
► przyprawa do piernika
► ciemne kakao [2 łyżeczki]
► sól [szczypta]

Przygotowanie:
  1. Miód wymieszać z masłem orzechowym (masło do wyboru gładkie albo crunchy, ja wybieram z kawałkami orzechów dla dodatkowego efektu chrupiącego ;)).
  2. Wymieszać przyprawy z mieszanką miodu i masła.
  3. Do mokrych składników dodać płatki i posiekane/pokruszone migdały. Doprawić do smaku brązowym cukrem. 
  4. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min, aż do chrupkości.
  5. Przechowywać w szczelnym słoiku bądź puszce.

Smacznego!

Prezenty na Mikołajki II

Nadal głodny? :)

15 komentarze:

  1. Dzisiaj też piekłam świąteczną granolkę, jest pyszna :-) a jak pachnie w domu. Tak więc smacznego kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha... to ja poproszę taki słoiczek pod choinkę :D piękne zdjęcia i już sobie wyobrażam smak granoli, zapowiada się obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, dam znać Świętemu co ma Ci podrzucić pod choinkę ;D

      Usuń
  3. Aż czuć zapach świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny klimat zimy i Świąt :) W sam raz na zimowe dni :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadałam nigdy za granolą, ale moja miłość do piernika zdecydowanie tutaj wygrywa ;)

      Usuń
  5. Też niedawno piekłam granolę :D Ale już zjedzona ;) muszę niedługo zabrać się za zrobienie kolejnej :-) też muszę zrobić takie etykietki :D! są ekstra :D z chęcią wykorzystałabym te Twoje, ale niestety u mnie masło orzechowe odpada - alergia :( a taka szkoda, są takie urocze :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już wymyślisz swój przepis to mogę Ci przerobić etykietki według mojego pomysłu, wystarczy, że napiszesz mi jakie składniki dodałaś ;)

      Usuń
  6. Akurat w tym tygodniu też się zajęłam świąteczną granolą, to świetny dodatek do grudniowego śniadania :)) Twój granolowy słoiczek wygląda smakowicie, porwałabym te kawałeczki na sucho, chap i buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile mniej więcej dodać cukru, tak by granola wyszła "w sam raz" słodka? Mam zamiar zrobić ją komuś na prezent i nie chcę ani przesłodzić ani dać za mało, a poza tym będzie to moja pierwsza domowa granola a więc nie mogę zasugerować się poprzednimi doświadczeniami :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problem w tym, że dla każdego ,,w sam raz'' znaczy co innego ;) Ja pewnie dodałabym 3-4 łyżki, żeby smakowało słodko i deserowo. Najlepiej dodawać po łyżce, mieszać i smakować ;)

      Usuń
  8. Idealne połączenie świątecznego klimatu i pysznych śniadanek :D
    Już tradycyjnie: będę próbować i czekam na 15 grudnia :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Granola właśnie mi się piecze, ale zamiast stać się chrupiąca, zaczyna się przypalać - o co chodzi? :( Piekłam ją dwadzieścia minut ale nadal była miękka, a więc zostawiłam na kolejne pięć - wyciągnęłam bo poczułam, że się pali...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola zwykle kruszeje po przestudzeniu, wyjęta prosto z pieca może być odrobinę miękka. Dużo też zależy od konsystencji masła orzechowego, którego używamy. Daj znać czy wystudzona granola skruszała, mam nadzieję, że ostatecznie wszystko poszło dobrze ;)

      Usuń