Konfitura figowa do deski serów (3 składniki)

Jeśli macie w gronie rodziny lub przyjaciół amatora eleganckich przystawek, bądź serów z przeróżnymi dodatkami, na pewno ucieszy się z takiej konfitury. Ozdobiona kokardą (albo dwiema ;)) będzie świetnym i gustownym prezentem. Spory słoiczek warto przygotować też dla siebie - ta bardzo słodka konfitura komponuje się idealnie ze słonymi, pleśniowymi i ostrymi serami, tworząc z prostej kanapki małe arcydzieło ;)


Składniki
► figi suszone [300 g]
► miód [łyżka - opcjonalnie]
► cynamon [szczypta]

Przygotowanie
  1. Figi umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem (ok. szklanki) tak, aby wszystkie owoce były zanurzone w wodzie. 
  2. Gotować na małym ogniu do rozgotowania się fig.
  3. Dodać miód (jeśli owoce są zbyt cierpkie), cynamon i zblendować na gładką konfiturę.
  4. W razie potrzeby zredukować wodę.
  5. Przełożyć do słoiczków.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

7 komentarze:

  1. Genialne <3 To idealny prezent dla.... hmm MNIE? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, w takim razie musisz wypróbować przepis ;) <3

      Usuń
  2. Konfitury figowe wprost ubóstwiam <3 a tą w dodatku można zrobić z suszonych fig :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To by mi smakowało coś czuję, choć konfitury z figi nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam figi, ale konfitury figowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna musi być!!! i w jakim świątecznym anturażu :) cudnie!
    uściski posyłam

    OdpowiedzUsuń