Nadziewane pralinki (2 składniki)

Moim zdaniem własnoręcznie robione czekoladki to prezent trafiony niemal zawsze. Jeśli wybieramy się do kogoś i zamierzamy przynieść ze sobą bombonierę czy paczkę osobno pakowanych cuksów, warto pomyśleć o prostych, ale genialnie pysznych ręcznie robionych pralinkach. Może nie przechowują się tak idealnie jak kupne słodycze, ale możemy włożyć w nie dużo serca i podpasować nadzienie pod obdarowywaną osobę. U mnie czekolada mleczna nadziana nutellą i masłem orzechowym, ale opcji jest nieskończenie wiele ;)


Składniki:
składniki na 15 czekoladek/1 silikonową foremkę
► czekolada [100 g / tabliczka]>
► nadzienie do wyboru [ok. 5 łyżek]

Przygotowanie:
  1. Rozpuszczoną czekoladą pokryć dna i boki foremek. Włożyć do zamrażalnika do stężenia na ok. 30 min.
  2. Przygotowane foremki wypełnić nadzieniem (krem czekoladowy, masło orzechowe, masło migdałowe, płynna chałwa, krem nugatowy, adwokat, płynna krówka, solony karmel, dżem owocowy, wiśnie w likierze itd.)
  3. Nadzienie pokryć warstwą czekolady do poziomu foremki i znów wstawić do zamrażarki na godzinę.
  4. Gotowe! Zjeść najpóźniej w ciągu 2-3 dni.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

12 komentarze:

  1. Ja także jestem zwolenniczką czekoladek homemade tym bardziej, że nie wymaga to wielkich umiejetnosci, a satysfakcja z wykonania jest ooogrooomna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozmarzyłam się... wyglądają przepięknie bardzooo przepysznie!!!:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serio zrobiłaś to sama? Wyglądają tak idealnie, że nie mogę uwierzyć ! Takie z masłem orzechowym w środku chętnie bym przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, takie domowe pralinki to skarb! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozkoszne :} Aż się rozmarzyłam :} Ja w tym roku idę na łatwiznę i robię po prostu na prezent domowe tabliczki czekolady :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak pisałam Ci na Fejsie...kupiłam niedawno foremki i działałam! Na te z nadzieniem troszkę więcej czasu trzeba...ja zrobiłam z..mlekiem skondensowanym...fajnie wyszły :) Ale..te z nutellą i masłem orzechowym muszą być przeeepyszne!!! :) Muszę ich spróbować :) Prezent...idealny! Może jeszcze komuś taki zrobię w tym roku...(?) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleka skondensowanego można by zrobić karmel i delikatnie oprószyć go solą ;) Nie próbowałam takiego nadzienia jeszcze, ale muszę się w końcu zabrać. Powodzonka w przygotowywaniu pralinek, to prosta ale genialnie efektowna praca ;)

      Usuń
  7. Muszę w końcu zainwestować w taką foremkę :D

    OdpowiedzUsuń