Pomarańcze w słodkim syropie do herbaty (6 składników)

Witryny herbaciarni już od kilku sezonów atakują mnie małymi słoiczkami z pomarańczami i limonkami zanurzonymi w słodkim syropie, które wrzuca się do gorącej herbaty w ramach eleganckiego i pełnego smaku dodatku. Kilka miesięcy temu postanowiłam sobie, że jeśli będę robić świąteczną serię na blogu, na pewno zabiorę się za podobny przepis. I oto jest ;) Genialnie prosty do zrobienia przysmak dla wszystkich miłośników herbaty.


Składniki:
Składniki na ok. 30 porcji.
cukier [szklanka]
► pomarańcze [2 średnie]
cynamon [2-3 laski]
goździki [8-10 sztuk]
► anyż gwiazdkowy [1 gwiazdka]
cukier wanilinowy lub waniliowy [5 g / cała torebeczka]

Dodatkowo
woda [szklanka]

Przygotowanie:
  1. Wodę, cukier i przyprawy zagotować w garnuszku do zgęstnienia.
  2. Sparzone, wyszorowane pomarańcze pokroić na plasterki (a lubię przekrajać plasterki na pół, żeby troszkę rozgotowały się w syropie i puszczając sok nadały mu smak i lekko złotawy kolor; pomarańcze w całych plasterkach puszczą mniej soku, ale będą wyglądać estetyczniej ;))
  3. Pokrojone pomarańcze gotować w syropie przez ok. 10 min.
  4. Przełożyć do słoiczka i dodawać do herbaty. ;)

Smacznego!

Nadal głodny? :)

8 komentarze:

  1. To ja poproszę słoiczek. Bardzo lubię takie dodatki do herbaty i deserów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra, mam prezent dla Babci! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrowienia dla Babci, mam nadzieję, że ucieszy się z prezentu ;)

      Usuń
  3. Pyszności! I jakie ładne etykietki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I kolejne pytanko z tej samej serii- ile czasu mogę je przechowywać? W lodówce? Chciałam zacząć szykować prezenty świąteczne już nawet w połowie listopada- czy to za wcześnie na te pomarańcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli je zawekujesz porządnie to mogą stać normalnie w szafce jak zaprawy czyli nawet do kilku miesięcy :)

      Usuń