Najprostsza pasta z tuńczyka.

Czasem mam ochotę na coś pysznego, szybkiego i bardzo, bardzo prostego. Taka pasta ma (dosłownie) trzy składniki na krzyż, więc warto zadbać o ich jakość, wybrać dobrego tuńczyka w kawałkach, świeżą, słodką cebulkę i poświęcić dwie minuty na przygotowanie domowego majonezu. Nie krzyczcie, że ta wersja jest prosta i to wcale nie przepis - to ma być inspiracja do podróży kulinarnych, możecie ją wzbogacić o tysiące różnych składników - kukurydzę, kiszonego ogórka, ostrą papryczkę, ananasa, pestki dyni, świeże zioła, czosnek, szypiorek, ostry cheddar, suszone pomidory, oliwki, kapary... Podawać koniecznie na świeżym, pachnącym pieczywie z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.



kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
przepis na 2 porcje
tuńczyk z wody [120 g / puszka]
► cebula [1 mała sztuka]
► domowy majonez [20 g/ 1 łyżka]
sól [do smaku]
► świeżo mielony pieprz [do smaku]

Przygotowanie:
  1. Tuńczyka wymieszać z majonezem i pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Doprawić do smaku i podawać.
Smacznego!

Powiązane artykuły

27 komentarze:

  1. Pycha :-) ja dodaje jeszcze ogóreczka korniszonka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię z ogóreczkiem. Kojarzy mi się z pastą z makreli, którą robi moja mama ;)

      Usuń
  2. co ja tu mogę napisać?... na pewno podobny przepis nie raz przewinął się przez moją kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką pastą z wielką przyjemnością mogłabym zajadać się codziennie - uwielbiam tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy zrobić jakąś akademię 3 składników z tuńczykiem w takim razie ;D

      Usuń
  4. mmm.. uwielbiam ryby właśnie w postaci past: często wbazuje na kubeczku serka wiejskiego :D
    pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serkiem wiejskim nie próbowałam, ciekawa opcja ;)

      Usuń
  5. Omnomnom!! :) od razu postanowiłam przyrządzić taka pastę :) nie miałam jednak majonezu, zastąpiłam go domowym przecierem pomidorowym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, nie próbowałam jeszcze takiej opcji ale na pewno pójdzie w następnej kolejności, jestem mega ciekawa jak to smakuje ;)

      Usuń
  6. Spisuję przepis. Uwielbiam pasty.
    Cudnego nowego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, nawet ja bym się na to rzuciła choć nie jestem wielką fanką tuńczyka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, najfajniejsze jest to, że można do niej dodać praktycznie wszystko co nam smakuje ;)

      Usuń
  8. uwielbiam tuńczyka, jem praktycznie co drugi dzień w sałatce w pracy:) Do tego mam szczęście bo w Norwegii można dostać pięknego i bardzo taniego tuńczyka w kawałkach (ok 2 zł za puszkę!:)) nie mam domowego majonezu i raczej nie zrobię bo rzadko używamy ale dodam do pasty trochę oliwy z przyrawami i będzie akurat do domowego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę! Słyszałam, że w Norwegii taka drożyzna, a tu tuńczyk za 2 zł? Szok! Z oliwą pewnie też wyjdzie pyszny, zwłaszcza aromatyzowaną ;)

      Usuń
  9. Szybkie i proste, a pewnie w smaku bardzo dobre, uwielbiam od czasu do czasu zjeść tuńczyka, więc z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można sobie pozwolić :)

      Usuń
  10. Szybkie i smaczne. Czegoż tu więcej trzeba?

    OdpowiedzUsuń
  11. Następnym razem jak tylko będę miała ochotę wypróbuję Twojego przepisu! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię tuńczyka więc zupełnie nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam tą pastę, często robię w domu, uwielbiam od siebie dodać jeszcze posiekanego kiszonego ogórka :)

    OdpowiedzUsuń