Domowy majonez.

Jeśli nie próbowaliście robić majonezu w domu, a jesteście fanami tego genialnego sosu to obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. Ja majonez uwielbiam i to właśnie ten domowy skradł moje serce ;) Szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić gotowy, sklepowy odpowiednik. Można go doprawić pod własny smak i zrobić praktycznie w każdej chwili, składniki zazwyczaj mam już w szafkach i lodówce, więc wystarczy kilka minut i idealny sos do jajek czy kanapek gotowy! Wiem, że tradycyjnie majonez powinien się składać z żółtek jaj i taka wersja jest zupełnie inna w smaku, ale tym razem pokazuję coś bardziej podobnego do kupnego majonezu, który wszyscy dobrze znamy chociażby z tradycyjnych polskich sałatek. Spróbujcie go wykonać chociaż raz ;)
Składniki:
jajko [2 sztuki]
► olej rzepakowy[215 g/ 1 szklanka]
► ocet/sok z cytryny [2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
► musztarda [1 łyżeczka] 

Przygotowanie:
  1. Jajka sparzyć we wrzątku i wbić do słoika/miski. 
  2. Zalać olejem i doprawić. Dodać sok z cytryny lub ocet i musztardę.
  3. Do słoika włożyć blender i miksować przy samym dnie przez ok. 30 sekund aż płyn zacznie się zmieniać w emulsje i podnosić do góry. 
  4. Powoli unosić końcówkę blendera, aby cały olej zmienił się z biały majonez. 
  5. Po zblendowaniu spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. 
Smacznego!

Powiązane artykuły

26 komentarze:

  1. Kiedyś zrobię! Super mieć taki swój majonez i ugościć nim kogoś bliskiego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z doświadczenia powiem, że gościom zawsze bardzo smakuje, możesz robić w ciemno ;)

      Usuń
  2. Pychotka! Domowy majonez to mój plan na Wielkanoc - na co dzień unikam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy do sałatki i jajek w majonezie, idealny na Wielkanoc ;)

      Usuń
  3. Warto go zrobić bo domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się zastanawiałam nad domowym majonezem, bo ten kupny choć dobry to jednak jego skład nie do końca mnie zadowala :) Twój przepis jest bardzo fajny, tylko zawsze obawiam się jedzenia surowych jajek ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam domowego majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam i był bardzo dobry teraz staram się unikać ale wiadomo jak to bywa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że to nie jest codzienny sos, który dodaje się do wszystkiego (choć to byłoby całkiem pyszne ;D), ale jeśli już majonez od czasu do czasu to tylko domowy ;)

      Usuń
  7. ja to fanką majonezu nie jestem, ale u mnie w domu? Idzie jak woda prawie ;)
    Podeślę im ten przepis, może spróbują? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ;) i daj znać czy smakował ;D

      Usuń
  8. Wiedziałam, że robienie majonezu jest proste, ale aż tak? :o
    "Must to do" na tegoroczną Wielkanoc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam zdziwiona jak pierwszy raz próbowałam ;) Wychodzi błyskawicznie i taniej ;)

      Usuń
  9. Nigdy nie robiłam domowego majonezu. Będę musiała skorzystać z przepisu:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zawsze wychodzi i mam nadzieję, że będzie smakował ;)

      Usuń
  10. Nie robiłam sama typowego majonezu, ale miałam okazję robić aioli - czyli tak właściwie majonez z dużą ilością czosnku, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do aioli zabieram się od kiedy pamiętam, dziękuję za przypomnienie, wpisuje do magicznego zeszytu pomysłów na przepisy i pojawi się na pewno ;) Dlatego właśnie uwielbiam Wasze komentarze, są pełne inspiracji! <3 Dzięki!

      Usuń
    2. Haha nie ma sprawy, polecam się na przyszłość :D

      Usuń
  11. Wypróbuję na pewno, bo mega zachęciły mnie odcinki ostatniej edycji Master Chefa, a Twoje zdjęcie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam ostatniej edycji niestety i nie mam kiedy nadrobić, ale pewnie stworzyli coś dużo bardziej wyrafinowanego niż mój bidny majonezik w 2 minuty ;D

      Usuń
  12. Muszę kiedyś spróbować zrobić sama majonez :) Myślę, że mój luby byłby zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej od razu go naucz, bo jak mu zasmakuje to będziesz musiała w kółko kręcić majonez ;D

      Usuń
  13. No no wygląda świetnie :)
    Musze w końcu się zebrać i spróbować zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń