Makaron w sosie ze świeżych pomidorów [Roślinożerca]

Ten sos pomidorowy ma tak wiele zalet, że nie wiem nawet od czego zacząć. Po pierwsze, jest super prosty i dosłownie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Po drugie, jest ciekawą alternatywą dla sosu na bazie pomidorów z puszki i smakuje też zupełnie inaczej - jest delikatniejszy i bardziej słodki. Po trzecie, można do niego dodać czego dusza zapragnie - sprawdzi się tu mnóstwo warzyw, oliwki, papryka, pieczarki, jarmuż, szpinak, a nawet strączki. Po czwarte, to wręcz idealny sposób na utylizację mocno dojrzałych pomidorów (nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego, będę jadła ten makaron non stop ;D). Mój podałam z parmezanem z kruszonych migdałów i odrobiną pestek słonecznika.

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
Składniki na 2 porcje
► makaron pełnoziarnisty [150 g suchego produktu]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► cebula [1 mała sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► pomidory świeże [3 średnie sztuki]
suszone pomidory [4 sztuki]
► sól [szczypta]
► pieprz [szczypta] 
► ulubione zioła [u mnie bazylia, oregano i tymianek]

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (czosnek dodaję zawsze gdy cebula się już zeszkli i smażę ok. 30-60 sekund).
  3. Dorzucić na patelnię pomidory pokrojone w kostkę. Dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody (konsystencja sosu zależy od użytych pomidorów).
  4. Dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Smacznego!

Powiązane artykuły

26 komentarze:

  1. Hej Wilku, a ile tych świeżych pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak przepis na bazie pomidorów bez pomidorów ;D Już uzupełniam, dzięki za sugestię ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :) ja często do takiego sosu dodaję rozdrobnionego tuńczyka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, ale apetycznie wygląda:) Ja jestem makaronożercą:) Więc na pewno skorzystam z przepisu:)
    uściski posyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też makarony non stop. Daj znać jak wyszło, pozdrowionka ;D

      Usuń
  4. Takie danie mogłabym jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, szczególnie w pomidorowym sezonie mogę jeść bez przerwy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nie mogę się doczekać ;)

      Usuń
  6. Pyszności :) mnie nachodzą smaki na makaron z pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron z pesto jest genialny, to takie moje danie awaryjne na szybko, zastąpiło mi zupełnie sosy pomidorowe ze słoika, teraz tylko pesto ;D

      Usuń
  7. ja zawsze robię ze świeżych! przecierów używam jedynie domowych, też właśnie z pomidorów :)
    Wtedy to jest smak <3
    Mniaaam, az mi ślinka pociekła <3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i świeże i z puszki/kartonika, moim zdaniem smak jest zupeeeełnie inny ;)

      Usuń
  8. Na pewno zajadałabym się takim makaronem ze smakiem :) Bardzo lubię pomidory, czy to na kanapce, czy w formie sosu, więc pewnie jak zwykle ugotowałabym sobie za dużo, ale zjadłabym wszystko! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie pomidory schodzą szybciej niż woda, zawsze musimy mieć mnóstwo w kuchni, nie ma kanapki na słono bez pomidora ;D

      Usuń
  9. Wygląda świetnie! Jeny, ty zawsze masz takie genialne pomysły :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę koniecznie wziąść się za moją kuchnie. Przyznam szczerze że jeszcze nigdy nie używałam oleju kokosowego :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zrobił się szał na olej kokosowy, więc jeśli będziesz chciała go spróbować, to znajdziesz drania praktycznie wszędzie. Moim zdaniem jego wielkim plusem jest przede wszystkim to, że ma wysoką temperaturę dymienia, więc jest jednym w bardziej stabilnych olejów do smażenia ;)

      Usuń
  11. Robiłam podobny i wyszedł obłędnie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, jak widać mamy podobne gusta ;D

      Usuń
  12. uwielbiam wszystko co ma związek z makaronem:) a penne to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj. jedyne czego nie cierpię to oliwki i je zawsze pomijam. ostatnio robiłam makaron z pietruszkowym pesto i camembertem:) o tej porze roku kiedy mamy papierowe pomidory wolę używać gotowych przecierów albo z puszki- no ok, idę pod tym względem praktycznie zawsze a łatwiznę ale to dlatego, że mam swój ulubiony "pastasaus" pomidorowy- wystarczy tylko odkręcić słoik:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym,że temperatura działa na papierowe pomidory jak magia i stają się super pyszne, więc taki sos to czasem jedyna opcja jeśli zimowe pomidory mi nie podchodzą ;)

      Usuń
  13. Kocham sosy pomidorowe i te w wersji wege jak i mięsnej. Gdyby nie to, że szybko widać po moich biodrach miłość do makaronów, to jadłabym je codziennie w ilościach bardzo nieprzyzwoitych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, to chyba mój ulubiony rodzaj sosu. Zdecydowanie po Twoich biodrach absolutnie niczego nie widać ;D

      Usuń
  14. Bardzo często robię podobny makaron, jest prosty i smaczny, no i można kombinować, dodać więcej jakiejś przyprawy, ewentualnie trochę serka, warzyw, co akurat ma się w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń