Ulubione bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem.

  Bułki z ziarnami to chyba mój ulubiony rodzaj pieczywa i w większości przypadków wybieram właśnie typ ze słonecznikiem. Nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, żeby je piec w domu już kilka lat temu, chyba nie wierzyłam, że wyjdą mi dokładnie takie, jak lubię. Myliłam się, są doskonałe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze lekko ciepłe i - moim zdaniem - z wytrawnymi dodatkami. Jak rosły w piekarniku nie mogłam wyjść z podziwu, że faktycznie wyglądają jak prosto z piekarni. Idealne na leniwy, niedzielny poranek ;)


kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki:
Składniki na 9 bułek
świeże drożdże [50 g / pół kostki]
► cukier [1 łyżka]
mąka pszenna [300 g / 1 i 2/3 szklanki]
► mąka żytnia [200 g / 1 i 1/2 szklanki]
► jajka [1 sztuka, rozmiar L]
► olej rzepakowy [3 łyżki]
► woda [1 szklanka]
► sól [1 łyżeczka]
► ziarna słonecznika [50 g/ 5 łyżek]

Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie z łyżką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. 
  2. Przesiać mąkę razem z solą do miski.
  3. Dodać mokre składniki: drożdże, olej, jajko oraz większość ziaren słonecznika. (resztę zostawić do posypania bułeczek)
  4. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na przynajmniej 40 minut.
  5. Po upływie tego czasu uformować bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włożyć ją do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. 
  7. Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, piec do zarumienionej skórki, u mnie ok. 15 minut
 Smacznego!

Powiązane artykuły

20 komentarze:

  1. Wspaniale wyszły te bułki,bardzo lubię z dodatkiem słonecznika;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe wypieki :-) te bułeczki wyszły ci świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne bułeczki na weekendowe śniadanko:)
    Wyglądają przepysznie!!!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie brakuje mi świeżego polskiego pieczywka. niestety Norwegia nie może się poszczycić takimi dobrymi wypiekami. Piękne bułeczki, zastanawiam się czy wyjdą w wersji całkowicie razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze pieczone w domu ;) Zawsze chciałam pojechać do Norwegii, musi być cudownie tam mieszkać, nawet bez polskiego chleba ;D Można użyć mąki pszennej razowej i żytniej razowej, pewnie będą dużo cięższe. I tak są odrobinę cięższe niż sklepowe, bez spulchniaczy i barwienia karmelem faktycznie czuć mąkę żytnią - są bardzo sycące. Z samej żytniej też nie próbowałam jej robić, więc niestety nie wiem czy wyszłyby dokładnie z tego przepisu.

      Usuń
  5. Wyglądają świetnie, domowe bułeczki są najlepsze :) Zjadłabym taką z masłem i dżemem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu warto sobie sprawić przyjemność i upiec samemu ;) Z dżemorem najlepiej ;D

      Usuń
  6. Oj... i taka jeszcze ciepła z masełkiem :) ... w moim brzuszku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ja akurat takie uwielbiam i jak patrzę na te zdjęcia to aż czuję zapach pieczonych bułeczek <3

      Usuń
    2. Słonecznikowe dla mnie wymiatają <3

      Usuń
  8. Świetna i prosta alternatywa dla sklepowego pieczywa. Zapisuję :)
    Będziecie kontynuowały z Jaspis Akademię 3 składników, bo bardzo mi się spodobała i tak czekam na kolejne przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! <3 Jak wiesz u mnie same proste przepisy ;)
      Pewnie, że będziemy kontynuowały, ale Jaspis będzie niedługo Panią Inżynier, w związku z tym ma masę roboty i nie wyrabia za bardzo z gotowaniem. Także koniecznie proszę trzymać za nią kciuki ;) Seria na pewno wróci niebawem, już mamy plany na kolejne części, także wypatruj bacznie. No i oczywiście dozgonne dzięki za śledzenie bloga, cieszymy się niezmiernie, że seria Ci się spodobała i że sprawia Wam prawie tyle samo radości co nam :D

      Usuń
    2. Uff to dobrze, w takim razie trzymam kciuki za Jaspis i powrót serii :D
      (poprzedni komentarz to też ja, ale mi się konta pomyliły :P)

      Usuń
    3. Teraz znam Twoje nazwisko! *złowieszczy śmiech*
      Trzymam kciuki za maturkę ;)

      Usuń
    4. Zrobiłam! Pychotki jak zawsze :D

      Usuń
    5. Normalnie masowa produkcja <3 Jeśli kiedykolwiek znajdzie się ktoś kto przetestuje rekordową liczbę przepisów to chyba wiem kto to będzie ;DD <3

      Usuń
    6. Haha, no co ja poradzę, że Twoje przepisy są tak genialne? :D
      Chcesz zdjęcie na pamiątkę? :P

      Usuń