Cynamonowe kopytka ze słodkich ziemniaków (2 składniki)

Jako wierna fanka zwykłych, białych ziemniaków, jakoś niechętnie przekonywałam się do ich słodkiego kuzyna. Bataty biją rekordy popularności wśród miłośników zdrowego stylu życia, więc stwierdziłam, że te zachwyty muszą być czymś uzasadnione. Próbowałam frytek - nie podeszły. Ugotowałam je więc bez konkretnego pomysłu i podczas gotowania dostałam mini olśnienia - tak powstały te cynamonowe kopytka. Składają się tylko z 2 składników i odrobiny przypraw, są lekko słodkie bez żadnego dodatku cukru, mięciutkie i delikatnie pomarańczowe. Koniecznie musicie ich spróbować ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:  

Składniki na 3 porcje
► słodkie ziemniaki [400/500 g / 1 średnia sztuka]
► mąka [200 g]

Dodatkowo
► imbir w proszku [1/4 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]
► cynamon [1 łyżeczka]
► sól morska [mała szczypta]
 
Przygotowanie:
  1. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości.
  2. Wystudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.
  3. Dodać mąkę i przyprawy, zagnieść ciasto. 
  4. Powstałe ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i nożem ucinać kopytka (w razie potrzeby podsypywać blat mąką, ciasto może być klejące).
  5. Kopytka wrzucać do wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (gotować kopytka partiami, nie wrzucać zbyt wielu sztuk jednocześnie do garnka, żeby się nie posklejały, ja wrzucałam ok. 8 sztuk jednocześnie).
  6.  Gotowe kopytka podawać posypane dodatkową porcją cynamonu lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują z klasykiem dzieciństwa, czyli bułką tartą na oleju kokosowym z łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem.
Smacznego!

Powiązane artykuły

51 komentarze:

  1. Ależ pyszny pomysł ! Mam dwa ogromniaste bataty w lodówce (miały być pieczone fryty na jutrzejszy lunch) i myślę, że jednego wykorzystam w ten sposób ;) Super pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, mam nadzieję, że je przygotujesz, strzelisz foty i dasz mi znać czy smakowało. <3

      Usuń
  2. Też mi nie podeszły frytki z batatów. Pora na podejście numer dwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to jedna z potraw, którą się kocha albo nienawidzi. Na szczęście z batatami można zrobić o wiele więcej niż tylko fryty ;D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zawsze czekam na odzew wegan, w końcu to najlepsza ,,komisja'' do oceny tej serii przepisów <3

      Usuń
  4. zraziłam się do batatów właśnie po frytkach- kompletny niewypał. ale Twój przepis daje mi jeszcze nadzieję, że nie wszytko stracone! że i ja dojrzę te wszystkie pozytywne aspekty słodkich ziemniaków czując się przy tym mega fit!:) a tak całkiem na poważnie to kopytka wyglądają mega apetycznie! ja chcę jak na razie na dniach wypróbować jaglane kopytka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten ból, obiecałam sobie, że już nie sięgnę po słodkiego ziemniaka po tych frytkach, ale co ja poradzę, że uparta jestem i musiałam znaleźć sposób, żeby był zjadliwy a nawet smaczny ;D Nie jadłam kluseczek z kaszy jaglanej, pewnie są pyszne ;)

      Usuń
  5. Ja robię takie kopytka tylko z zwykłych ziemniaków :) Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zdarza mi się robić kopytka ze zwykłych ziemniaków, ale wtedy zdecydowanie jemy je ,,na słono'' z gulaszem albo cebulką. Tutaj na wejściu kopytka będą lekko słodkie przez użytego ziemniaka ;)

      Usuń
  6. Ojoj ale pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) to komplement, bo u Ciebie zawsze jest pysznie ;)

      Usuń
  7. Kochana, zostało coś jeszcze??? Wyglądają tak pysznie, ze aż slinka cieknie:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wciągnęliśmy wszystko, ale chętnie zrobię więcej ;) Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  8. ale bym zjadła takie kopytka! zrobię jak tylko dorwę bataty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaak <3 I napisz jak wyszły, proszę ;)

      Usuń
  9. O nie :) Za kopytkami to ja nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeżeli masz taką opcję to może mnie przygarniesz i będziesz karmić? :D Obiecuję, będę grzeczna! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, wypełnij papiery adopcyjne i działamy ;DD

      Usuń
  11. Wow! Kopytka uwielbiam, ale z batatów jeszcze nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to pozycja obowiązkowa, warto chociaż spróbować ;)

      Usuń
  12. Całkiem niedawno robiłam pierwsze podejście do frytek z batatów. Sama nie wiem czy mi smakowały, czy też może nie ^^ Wydaje mi się, że kopytka mogłyby mi o wiele bardziej zasmakować, tym bardziej, że na zdjęciach wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam, że przypadłby Ci do gustu, frytki z batatów są raczej przysmakiem dość kontrowersyjnym ;D

      Usuń
  13. Tuczące ale szczerze pisząc jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam tuczące, makro wcale nie takie straszne ;) Można pominąć bułkę tartą i po krzyku.

      Usuń
  14. Bardzo lubię bataty, świetnie wyglądają te kopytka.

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie smacznie jak zawsze :) ciekawy sposób na bataty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki <3 Staram się, żeby nie było nudno ;)

      Usuń
  16. Znowu coś idealnego dla mnie, 2 składniki i bardzo proste wykonanie :D
    Lecę w weekend do Lidla po bataty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prościzna, naprawdę ;) Chociaż jako mój nadworny tester powinnaś sobie poradzić ze wszystkim ;D

      Usuń
    2. Hahaha "nadworny tester" padłam :D
      W tygodniu będę robić i już nie mogę się doczekać, żeby poznać ten smak :D

      Usuń
    3. Zrobione :D
      Pierwszy raz w życiu jadłam bataty i powiem Ci, że to moje klimaty :D
      Gotowałam trochę dłużej, bo zrobiłam większe romby :)
      U Ciebie też takie mokre ciasto było? Bo ja cały czas musiałam podsypywać przy robieniu wałeczkow, bo mi się lepiło do rąk.

      Usuń
    4. Tak, ciasto było dość klejące, ale podsypywanie u mnie zdecydowanie załatwiło sprawę ;) Ale smakowały ;D ? Wszystko wyszło tak jak powinno?

      Usuń
    5. Głupie pytania zadajesz :P Oczywiście, że smakowały i miały idealną konsystencję po ugotowaniu. Ze zwykłymi ziemniakami jeszcze nie udało mi się takiej uzyskać, a robiłam już z wielu przepisów.
      Wszystko wyszło chyba wzorcowo, chociaż zastanawiałam się czy nie rozgotowałam batatów z powodu tej kleistości, ale zaczęłam podsypywać i zrobiły się ładne wałeczki :D

      Usuń
    6. Cieszę się <3 Plus, myślę, że rozgotowane w tym przepisie sprawdzają się nawet lepiej ;)

      Usuń
  17. Mistrzowski pomysł! :)
    Przepis dodaję do ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 I życzę smacznego ;>

      Usuń
  18. Wygląda obłędnie :) Znów stwierdzam ze do Ciebie nie można wchodzić po kolacji. Mi do szczęścia wystarczył by cynamon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki <3 Oj tam przed kolacją też nie najlepiej, a w trakcie jedzenia przecież nie będziesz bloga przeglądać ;D Wpadaj o każdej porze <3

      Usuń
  19. musze je zrobić, muszę! już sam dodatek cynamonu i ich kolor- woooow <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor faktycznie wychodzi fajny, jak spróbujesz to proszę o relację <33

      Usuń
  20. Ale czadzior! Uwielbiam bataty i bardzo często używam ich w kuchni, tylko niestety często zapominam, że można ich używać w tradycyjnych przepisach w zastępstwie ziemniaków :D Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Ciekawa jestem czy by Ci smakowały ;)

      Usuń
  21. Ej no laska, przestanę chyba oglądać Twojego bloga, bo ślinkę już mam do pasa haha :D Obłędnie wyglądają! Ja kiedyś z batatów zrobiłam brownie i to było najlepsze zdrowe brownie jakie zrobiłam. To z fasoli może się schować :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;D Nie przestawaj, poprawię się, obiecuję ;D Robiłam brownie z batatów kiedyś i nie byłam zachwycona, ale może przepis nie był najlepszy. Czas na kolejne podejście ;)

      Usuń
  22. Dawno mi tak ślinka nie poleciała. Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno mi tak ślinka nie poleciała. Cudowne!

    OdpowiedzUsuń