Ekspresowy gulasz z ciecierzycy (3 składniki)

Ten ,,gulasz'' można przygotować w czasie gotowania się ryżu. Całość zajmuje 10 minut i jest idealną propozycją na wieczory po pracy gdy chcemy wciągnąć coś pysznego, choć sama idea stania nad garami odstrasza. Całość jest syta, przepysznie kremowa i bardzo uniwersalna - kompozycja przypraw którą podaję to akurat opcja, na którą miałam ochotę, ale możecie ją doprawić zupełnie po swojemu: dodać czosnek, paprykę wędzoną, chili, dużo czarnego mielonego pieprzu czy ulubione zioła. Można do tego przepisu wykorzystać ugotowaną wcześniej cieciorkę, ale polecam też trzymanie tej w puszce na dnie kuchennej szuflady, gdy najdzie ochota na orientalne smaki. :)
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
Składniki na 4 porcje 
► ciecierzyca w puszce [480 g / 2 puszki]
► mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► passata pomidorowa [500 g]
 
Dodatkowo
► sól morska [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżka]
garam masala [1 łyżka]
► curry [1/2 łyżki]
  
 Przygotowanie:
  1. Odsączoną i opłukaną cieciorkę, mleko kokosowe i passatę przełożyć do głębokiej patelni, woka lub garnka. Wstawić na mały ogień.
  2. Dodać przyprawy i porządnie zamieszać.
  3. Gulasz gotować przez ok. 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przez ten czas sos powinien zgęstnieć i zacząć aromatycznie pachnieć.
  4. Gdy będziemy zadowoleni z konsystencji można podawać. Nam najlepiej smakuje z pieczywem, chlebkami naan, wytrawnymi naleśnikami a także z większością odmian kasz i ryżu (zwłaszcza jaśminowym i brązowym). Ale oczywiście możliwości są nieograniczone. Przed podaniem można skropić cieciorkę odrobiną soku z cytryny lub limonki. 

Smacznego!

Nadal głodny? :)

27 komentarze:

  1. Idealny obiad jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ah jak się cieszę, że zrobiłam zapas cieciorki:) 6 puszek czeka i miejsce w szafce zajmuje a mi skończyły się pomysły:) jutro przygotuję taki szybki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak poszło ;) Cieciorka zawsze się przydaje, u mnie must have w szafce :D

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę dobrze! :) a ja dzisiaj znowu zrobiłam Twoje boskie bounty

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zaraz utopię się we własnej ślinie :D Kocham ciecierzycę! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, mogę jeść bez niczego. Ale w tym sosie jest jeszcze lepsza ;)

      Usuń
  5. Pycha gęsty sos :) Taki gulasz musi być bardzo syty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, można się najeść i to porządnie ;)

      Usuń
  6. Dla leniuszków, czyli idealny dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogę wspierać kuchenne lenistwo :D

      Usuń
  7. Chyba się kiedyś do Ciebie przeprowadzę, naprawdę. I będę wyjadać prosto z garnka te wszystkie dobre rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam <3 Ale pewnie do tego momentu nauczysz się robić to wszystko sama :D

      Usuń
  8. Ale apetycznie wygląda, ma w szafie ciecierzycę pewnie z rok juz :D i nie wiem co z niej wyczarować, ale gdybym też miała mleko kokosowe to na pewno bym juz w kuchni kombinowala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam i słabo wyszło. Muszę z Twojego przepisu spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu uwielbiam kuchnię indyjską, wspaniałe danie, tez mam zamiar robić coś podobnego, tylko z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychotka.
    cudnej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę w końcu spróbować przygotować coś z kuchni indyjskiej. Może będzie to właśnie ten gulasz? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście ekspresowe :) I proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm! Cudownie wygląda!Uwielbiam kuchnie indyjską i te aromaty...! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne! Uwielbiam gulasze z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda jak fasolka po bretońsku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niedawno jadłam ciecierzycę po raz pierwszy i jestem zachwycona. Ten przepis skradnę napewno

    OdpowiedzUsuń
  18. czy wyjdzie mi bez gram masala? bądź czy można to zastąpić czymś czego używamy na co dzień? chcę jutro zrobić, a święto i wszystko pozamykane :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, bez problemu ;) Ostatecznie możesz dodać wszystkie przyprawy jakie lubisz! Powinno wyjść pysznie ;) Pomiń tę przyprawę i dopraw już do smaku - może danie będzie potrzebowało więcej słodkiej papryki, może trochę granulowanego czosnku albo kolendry. Bez nerwów ;)

      Usuń