Jogurtowe tagliatelle z czosnkiem, brokułami i kurczakiem (6 składników)

Ten makaron jest bardzo lekki, szybki i prosty do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako sałatka makaronowa na zimno, dobrze się przechowuje i można go bez problemów zabrać ze sobą jako lunch w pudełku. To też jedna z setek możliwości wykorzystania patentu na soczystego kurczaka. Dodatkowo, ten jogurtowy sos będzie świetnie pasował do większości makaronów, a nawet sałatek i surówek. 


kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na 5 porcji
► makaron tagiatelle [400 g]
► brokuły [500 g]
► pierś z kurczaka [500 g]
► olej rzepakowy [10 g / łyżka]
► jogurt naturalny [200 g]
► serek twarogowy kanapkowy [150 g]

Dodatkowo
► sok z cytryny [2 łyżki]
► czosnek świeży [2 małe ząbki]
► bazylia [1 łyżeczka]
► oregano [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1-2 łyżeczki]   
► sól [do smaku]
► pieprz mielony [do smaku]  
 
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Brokuły umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w garnku lub na parze (jeśli przygotowuję je al dente lubię wrzucić je na sitko i umieścić nad gotującym się makaronem - dwie ,,pieczenie'' na jednym ogniu ;))
  3. Kurczaka przygotować tym prostym sposobem.
  4. Wymieszać serek z jogurtem, przyprawami, przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
  5. Ciepły, odsączony makaron razem z gotowymi brokułami wrzucić do sosu i porządnie wymieszać.
  6. Kurczaka pokroić lub poszarpać dwoma widelcami i ułożyć na makaronie lub wymieszać razem z sosem. Opcjonalnie można posypać gotowy makaron odrobiną parmezanu lub dodatkową porcją suszonych ziół.

Smacznego!

Etykiety: , ,