Najlepszy sos serowy do nachosów na ciepło (3 składniki)

Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos serowy do nachosów podawany na ciepło aka sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych chipsów w hit imprezowy. Sos jest idealny, gęsty, mocno serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
► ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]
► ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]
► mleko [125 ml/ 1/2 szklanki] 

Dodatkowo  
► papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]
► kurkuma [1/4 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje sera topionego razem z mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby mleko się nie zagotowało.
  2. Gdy ser zupełnie się rozpuści doprawić papryką i kurkumą. Rodzaj papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną papryką podany z nachosami o smaku chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość. Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.

Smacznego!

Powiązane artykuły

47 komentarze:

  1. O jejku ! Jeszcze czegoś takiego nie jadłam :) Ale przyznam że ślinka cieknie ;P Uwielbiam naczosy ! A z takim zestawieniem to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna sprawa, na wieczór filmowy czy jako przekąska na imprezę. Ale uzależnia, ostrzegam ;D

      Usuń
  2. Omnomnom <3 ja jutro robię bounty z Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz leżakuje w lodówce, nie mogę się doczekać powrotu z pracy :)

      Usuń
    2. Czad <3 Czekam na efekty ;D

      Usuń
    3. Obawiam się ze do zdjęcia już nic nie zostanie, ale jest obłęd :D

      Usuń
    4. I jak? Wszystko się udało? ;)

      Usuń
  3. Od jakiegoś czasu zabieram się za spróbowanie nachosów, bo do tej pory nigdy ich nie jadłam :o
    Ten sosik będzie więc idealny na moje pierwsze spotkanie z tą przekąską i z pewnością o wiele zdrowszy niż te kupne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, trochę inne niż tradycyjne chipsy, bardziej treściwe, powiedziałabym ;) Jak już spróbujesz to sos naprawdę będzie świetnie pasował ;)

      Usuń
  4. świetny przepis na domówkę! na pewno każdy by się zajadał- ja jestem trochę leń i wystawiam na stół jakieś zwykłe chipsy i kanapki- a tu kilka minut i super dodatek:) ps nie wiem kiedy ale też MUSZĘ spróbować bounty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na imprezę wprost idealny! I tak, koniecznie spróbuj bounty, mam nadzieję, że będziesz zadowolona ;D

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis. Skorzystam na pewno:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  6. ..w sam raz na jakąś imprezę w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nachosy, sos serowy...to brzmi jak idealny zestaw do sobotniego filmu :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza przekąska do filmu, zaraz obok popcornu ;)

      Usuń
  8. zapachniało gorącym serem....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Taak <3 Daj znać jak wyszedł i czy smakowało ;)

      Usuń
  10. Pamiętam, że jak pracowałem w kinie i musiałem sprzedawać ten sos z nachosami, to go szczerze nienawidziłem. Nawet nie będę przytaczał historii z nim związanych, żeby nikogo nie zniechęcać :P Niemniej jednak Twój wygląda bosko! Tylko zastanawiam się, czy można byłoby go zrobić z klasycznego żółtego sera? Bo jakoś topione do mnie nie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę sobie tylko wyobrazić te historie ;D Na pewno można rozpuścić ostry cheddar w śmietance, czy np. sery pleśniowe, parmezan czy mieszankę serów, ale moim zdaniem nie smakuje to tak dobrze jak ta kombinacja. Nie wiem co takiego jest w tym sosie, że jest tak świetny, ale ten przepis jest wynikiem dłuuugich eksperymentów w dziedzinie sosów serowych i ja bym go nie zmieniała za nic ;D

      Usuń
    2. No dobra, to raz zrobię wyjątek i kupię te topione, żeby zaserwować moim seromaniakom :D

      Usuń
  11. Jak ten sos grzesznie wygląda! I mimo tej "grzeszności" bez wątpienia jest to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię taki do zapiekanki makaronowej <3 czasami robię z kilku rodzajów sera (żólty, pleśniowy itd) zależy jakie mam. Często pomijam też topiony bo ten musze specjalnie kupowac do sosu bo tak to nie jemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy go raz na ruski rok i faktycznie muszę wtedy specjalnie kupować sery topione, ale używa się całe opakowanie na raz, więc nic się nie marnuje i nie leży w lodówce nieużywane ;)

      Usuń
  13. Idealny cheat meal :D białkowo- tłuszczowy w sam raz dla mnie <3 uwielbiam sery. Wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się właśnie czy można go użyć np. do maczania warzyw, nigdy nie próbowałam ;D

      Usuń
  14. Nigdy nie jadłam takiego sosu. W zasadzie tylko dwa razy jadłam nachosy. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie sosy są kaloryczne a ja je oczywiście uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pychote :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ostatecznie wszystko się sprowadza do równowagi ;)

      Usuń
  17. Brzmi pysznie :) Mam tylko jedno pytanie - czy sos traci płynność po wystygnięciu, czy trzyma konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej gęstnieje, ale wystarczy go odrobinę podgrzać albo delikatnie rozcieńczyć i jest ok :)

      Usuń
  18. Od kiedy 100ml mleka to pół szklanki?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na to spojrzałam i też się zastanawiam o co mi chodziło haha :D Już poprawiam, dzięki za czujność!

      Usuń
  19. Jakiego typu najlepiej ser użyć?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zależy jaki ser najbardziej lubisz - u mnie zawsze wygrywa gouda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety sos mi nie smakuje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo ;( No niestety, gusta są różne, ciężko trafić z przepisem, żeby smakowało wszystkim. Mam nadzieję, że znajdziesz jakiś przepis dla siebie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  22. gdzie można kupić taki ser :( w jakim sklepie go kupujesz (chodzi o taki np Hochland na kanapki w plastrach?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszędzie :) Topiony w kostce to taki w pazłotku, a w plastrach to taki właśnie tostowy, osobno pakowany, tak jak piszesz :)

      Usuń