Pieczone klopsiki z indyka z czerwonym pesto

Kolejny mega prosty przepis, którego nawet nie trzeba dodatkowo przyprawiać. Klopsiki są wielofunkcyjne, można ich użyć do spaghetti, podać z gęstym sosem i borówką a'la Ikea, albo uformować z tego mięsa burgery czy klasyczne mielone. Są delikatne i miękkie dzięki dodaniu płatków jaglanych (można tu użyć zwykłej, namoczonej bułki, używając płatków mamy klopsiki bezglutenowe). Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, resztę robi za nas piekarnik ;)

 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na 40 porcji/klopsików
mięso mielone z indyka [500 g]
► płatki jaglane błyskawiczne [60 g / 1/2 szklanki suchych płatków]
czerwone pesto [130 g]

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Płatki jaglane zalać wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię.
  3. Wymieszać mięso z pesto i płatkami. Można to zrobić widelcem, drewnianą łyżką lub dłońmi.
  4. Uformować klopsiki. Ja zdecydowałam się na wielkość piłeczki pingpongowej, ale z tej masy można równie dobrze uformować tradycyjne kotlety mielone, płaskie kotlety a'la burgery a nawet wypełnić nim foremkę i piec jak pieczeń rzymską. Gotowe, surowe klopsiki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź natłuszczone olejem kokosowym naczynie ceramiczne/żaroodporne/teflonową brytfankę.
  5. Piec przez 20 min w 200 stopniach, po upływie 10 minut przełożyć klopsiki na drugą stronę, żeby równo się dopiekły. Jeśli uformujesz większe kotlety czas pieczenia może się wydłużyć. Najlepiej sprawdzić to przez rozcięcie jednego z nich po upływie 20 minut i upewnienia się, że środek nie jest surowy.
 
Smacznego!

Nadal głodny? :)

17 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają:)
    cudnego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę lizać ekran :D wyglądają przepysznie! Ubóstwiam pesto i nie wiem jak to się stało, że nie jadłam jeszcze czerwonego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwone jest mega pyszne, bazuje na suszonych pomidorach, ale smakuje też zupełnie inaczej niż zielone ;)

      Usuń
  3. Ale małe cuda! Chętnie bym kilka takich skubnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam klopsiki:) nie mam mięsa indyczego ale zastanawiam się czy zmielona wieprzowina się nada? za dużo mięsa nam zalega w zamrażarce, dostanę po łapkach jak kupię mielone drobiowe:) ps można jakos samodzielnie zrobić takie czerwone pesto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jasne, myślę, że będą równie pyszne :D Co do czerwonego pesto: nigdy nie próbowałam zrobić go sama, ale na pewno się da ;) W sieci na bank jest mnóstwo przepisów :)

      Usuń
  5. Pyszne klopsiki ! Pesto nadało im ładnego kolorku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko i prosto! Zrobię w przyszłym tygodniu z pęczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, jeśli znajdziesz 30 sekund to daj znać jak smakowało ;) Też ostatnio szaleję za pęczakiem, na pewno będzie pasować ;)

      Usuń
  7. ale mi narobiłaś smaku tymi klopsikami, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza, że robi się ekspresowo :)

      Usuń
  8. Mam tylko zielone pesto. xd
    Szkoda, ze nie mogę jeść mięsa. :< Z chęcią bym wsunęła!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach mięsko <3 Mój chłopak byłby zachwycony, bo ostatnio wypróbowuję więcej słodkości niż porządnych dań obiadowych :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla każdego coś dobrego, raz na jakiś czas możesz mu strzelić klopsiki i sama też skubnąć trochę :D

      Usuń
    2. Jemu to klopsiki nie wystarczą, musiałabym zrobić klopsidła :D Białko się musi zgadzać :P

      Usuń
    3. Wiem jak to jest, też mam chłopa na wyżywieniu ;D Ale może zjeść armię małych klopsików. Acz klopsidła z tego przepisu też wyjdą jak najbardziej <3

      Usuń