Ekspresowe fajitas z kurczakiem

Mam nadzieję, że znajdzie się na sali jakiś leniwiec z zamiłowaniem do kuchni meksykańskiej, bo dzisiaj pikantne fajitas z kurczakiem, które przygotowuje się w 10 minut. Wszystko kroimy, wrzucamy do pieca i praktycznie wracamy na gotowe. Jeśli odejmiecie kurczaka i dorzucicie tempeh czy tofu, wegetariańska/wegańska kolacja gotowa. Zero wymówek, leniwe gotowanie dla każdego. A jakie pyszne!

 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 sztuki
Składniki:
 składniki na 50 porcji/pralinek
pierś z kurczaka [500 g]
► papryka czerwona [690 g / 3 sztuki] 
cebula biała [2 sztuki]
► cebula czerwona [2 sztuki]
► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]
► awokado [140 g /1 sztuka]
► placki pszenne tortilla [6 sztuk]
► ser żółty (gouda, ementaler, mozzarella) [150 g]  
► sok z limonki [z 1 sztuki] 
► papryka słodka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [2 łyżeczki]
► sól morska [1 łyżeczka]
► papryka chili [1 łyżeczka]    
 
Przygotowanie:
  1. Cebulę, paprykę i kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
  2. Pokrojone warzywa z mięsem doprawić, dodać olej i porządnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25-30 minut. Mięso powinno być całkowicie upieczone a warzywa lekko miękkie i słodkawe.
  4. W międzyczasie zetrzeć ser i pokroić awokado w plasterki.
  5. Wyłożyć upieczone warzywa z mięsem na tortille, dodać awokado i posypać serem. Całość skropić sokiem z limonki, zawinąć i podawać. Jeśli lubimy roztopiony ser, można posypać nim zimne tortille i włożyć je na moment do piekarnika, żeby ser się rozpłynął na placku.
Smacznego!

Powiązane artykuły

21 komentarze:

  1. jaaa.. ale cudo.. <3 uwielbiam tortille na wszelakie sposoby! o jak ja jej dawno nie jadłam.. ale mnie ochota naszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też niestety mogłabym pochłaniać w ilościach nieludzkich :D

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania. Dla mnie to po prostu pycha:)
    ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna chcę takie zrobić ale problem w tym, że nie smakuje mi kupna tortilla a jestem zbyt leniwa żeby poszukać przepisu na domową xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal pracuję nad wersją dla leniwych, która nie składałaby się z białej, oczyszczonej mąki, przepis powinien się pojawić niebawem :)

      Usuń
  4. Meksykańska kuchnia zdecydowanie zawsze mi smakuje ;) fajitas też bym wsunęła, jak mówisz, że dla leniwych to chyba sprawdzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leniwych lub oszczędnych energetycznie, zależy jak na o spojrzysz :D Polecam!

      Usuń
  5. Ale pycha! Muszę tego spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego patrzenia na Twoje potrawy robi się milej i ciepłej! :)
    Tak kolorowo iiiii to danie kojarzy mi się z wakacjami!:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to motywuje mnie jeszcze bardziej <3

      Usuń
  7. Podoba mi się ze szybko, smacznie i jest awokadoooooo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znalazł się kolejny amator meksykańskiej kuchni. Ja! :) Uwielbiam i z tego zamiłowania praktycznie non stop mogłabym gotować i jeść w domu burritos :) Twoje fajitas mogłoby być moją ciekawą odmianą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka kuchnia meksykańska kojarzy mi sie z pysznym domowym fast foodem :) Fajitas wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko już w piekarniku :) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń