Nieziemskie burgery z czarnej fasoli (3 składniki)

Te burgery to jedne z najlepszych bezmięsnych kotlecików jakie kiedykolwiek robiłam. Są sycące, treściwe i bardzo uniwersalne - sprawdzą się super jako kotlet, można je położyć na kanapce, podać z sałatką lub jak na prawilnego burgera przystało - z mnóstwem warzyw i sosów w ogromnej bułce. Tym razem idziemy na łatwiznę i dodając przyprawę do gyrosa nie musimy się martwić o smak, wychodzą za każdym razem. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięcha, nie będziecie zawiedzeni ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
 składniki na 8 burgerów
► czarna fasola [560 g / 2 puszki]
► mąka (dowolna) [25 g / 3 łyżki]
► cebula [200 g / 2 sztuki]

Dodatkowo
► przyprawa gyros [4 łyżeczki]
► sól [szczypta]
► opcjonalnie olej do smażenia    

Przygotowanie:
  1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni aż zmięknie i stanie się słodka (można to zrobić na oleju, ja w tej potrawie wolę cebulę duszoną na ok. 2 łyżkach wody). Gdy lekko zmięknie, dodać szczyptę soli, co przyspieszy proces puszczania wody.
  2. Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub za pomocą ręcznego blendera. Nie radziłabym blendować na pastę, ponieważ cząstki fasoli w burgerze bardzo przypominają teksturę mięsa i są po prostu smaczniejsze i bardziej treściwe.
  3. Ostudzoną cebulę dodać do fasoli razem z mąką i przyprawą do gyrosa. Wymieszać.
  4. Uformować 8 okrągłych burgerów i smażyć na rozgrzanej patelni ok. 3-5 minut z każdej strony. Można je też upiec na papierze do pieczenia, bez użycia tłuszczu przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach, ale smażone na łyżce oleju np. kokosowego moim zdaniem smakują dużo lepiej.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

27 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę nieziemsko, wyobrażam sobie jakie są sycące i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I 100 kcal za jedną wielką sztukę, piona dla wszystkich na redukcji :D

      Usuń
  2. Z czarnej jeszcze nie robiłam, ale robiłam z czerwonej i to są najlepsze warzywne burgery jakie można zjeść - fasola idealnie się nadaje do takiego dania !

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba przestanę tutaj do ciebie zagladać wieczorami, bo zawsze robię się głodna:):):):)
    Przepysznie wygladają:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to powtarzam, ale zapraszam o każdej porze dnia i nocy :) Buziaki!

      Usuń
    2. Można je smarzyc na grilu? Jak długo przechowywać?

      Usuń
    3. Obawiam się, że na ruszcie mogą się rozpaść, ale tacka na grilla powinna zdać egzamin :) U nas stały 3 dni i nic im nie było, dłużej niestety ich nie trzymałam

      Usuń
  4. Boskie! A absolutnie kocham burgery ze strączków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio rozmiłowałam się we wszystkich roślinnych kotletach- robiłam już z cieciorki, kaszy jaglanej, soczewicy zielonej i czerwonej- ale z fasoli jak na razie nie:) nie wiem nawet jak smakuje czarna- bardzo się różni od czerwonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz dorwałam czarną i od razu burgery poszły ;D Mam wrażenie, że jest inna w smaku, bardziej treściwa? Chociaż ciężko orzec, na pewno różnica nie jest kolosalna, ale ja wyczuwam. Polecam spróbować i ocenić ;)

      Usuń
  6. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, myślę że to miła i zdrowa odmiana :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A można zrobić je używając czerwonej fasoli?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robiłam podobne z czerwonej, też są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować połączenia czerwona + gyros, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

      Usuń
  9. Faktycznie nieziemskie! Wyglądają bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super, z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie te wege nigdy nie zachwycały, ale chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie byłam pod wrażeniem póki nie spróbowałam wege burgerów. I przepadłam ;)

      Usuń
  12. Pierwszy raz widzę taki pomysł na burgery, ale zbyt kusząco wygląda, żeby nie spróbować :)
    Mega fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Biorąc pod uwagę, że to 10 minut roboty, to można się skusić na próbę bez ryzyka ;D

      Usuń
  13. Uwielbiam takie kotlety, ostatnio robiłam nawet pysznego hamburgera :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zamiast mąki otręby, przejdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W teorii powinno, ale nic sobie nie dam uciąć bo nie próbowałam. Jeśli się uda, daj znać :)

      Usuń
    2. Okej! :)

      Usuń