Parfait jaglany na mleku kokosowym z sorbetem truskawkowo-bananowym.

Z okazji dnia kobiet mam dla Was coś specjalnego. :) Ten deser jest nie tylko kremowy, słodki i przepyszny, ale zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów MCT. Dzięki płatkom jaglanym jest bezglutenowy, a mleko kokosowe zastępuje nabiał i zamienia zdrową przekąskę w prawdziwy, obłędny deser. 



 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na 5 porcji
płatki jaglane [120 g / 1 szklanka]
► mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]
► miód [50 g / 2 łyżki]
► truskawki mrożone [ok. 200 g]
► banany mrożone [ok. 200 g]
► wiórki kokosowe [40 g / 4 łyżki]    

Przygotowanie:
  1. Płatki zalać wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię  i odstawić na 10-15 minut. Po upływie tego czasu zalać je mlekiem kokosowym i  dodać miód. Porządnie wymieszać.
  2. Tak przygotowane płatki wstawić do lodówki do stężenia (w mojej lodówce tężały 2 godziny, ale spokojnie można je zostawić na noc).
  3. Gdy płatki będą gotowe można się zabrać za tworzenie parfait. Cały ,,myk" tego deseru to widoczne warstwy o różnej teksturze, wyglądzie i smaku, które nie tylko wyglądają pięknie w naczyniu, ale dają bardzo ciekawy efekt smakowy. W tym przepisie wykorzystamy 3 warstwy: płatki jaglane z mlekiem kokosowym, prażone wiórki kokosowe i sorbet.
  4. Wiórki kokosowe uprażyć na gorącej suchej patelni przez ok. 2-3 minuty do uzyskania lekko złotawego koloru.
  5. Mrożone banany i truskawki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na sorbet (przez ok. 3 minuty z przerwami). Można użyć dodatkowego słodzika, wg mnie dojrzały, mrożony banan w zupełności wystarczy by nadać słodki smak.
  6. Nakładać do naczynia warstwami: płatki, wiórki i sorbet. Powtórzyć przynajmniej raz, aby uzyskać 6 warstw. Najlepiej smakuje, gdy sorbet jest zmrożony a wiórki jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Powiązane artykuły

15 komentarze:

  1. Ulala, to musi smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, gdyby nie to, że robiłam już dzisiaj suflet czekoladowy, to skusiłabym się na to cudo, a tak to ten przepis musi poczekać do weekendu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suflet brzmi genialnie :) Liczę na Ciebie testerze :D

      Usuń
  3. Raj dla podniebienia po prostu:) Wygląda bajecznie i pysznie!
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że kiedyś spróbujesz :)
      Szczęśliwego dnia kobiet! <3

      Usuń
  4. a ja ostatnio blender zepsułam:( bo nie obrałam dokładnie daktyli z pestek, ktore są tak twarde, że aż jedna plastikowa część mi się ułamała...nigdy nie używałam ręcznego blendera do mrożonych owoców- nie wiem czy da radę. Deser wygląda obłędnie- jutro sprawdzę na mrożonych truskawkach czy mój blender podoła- jeśli tak to w weekend zrobię u siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zadziwiająco tani blender ręczny i świetnie sobie poradził. Spróbuj polać owoce odrobiną wrzątku, mi czasem pomaga. Znam ten ból, potrafię wykończyć kilka blenderów rocznie :< coś mam pecha do tego sprzętu

      Usuń
  5. Cudowny! Jeszcze nie miałam okazji eksperymentować z mlekiem kokosowym, ale już wyobrażam sobie ten smak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam mleko kokosowe, ale uwaga - uzależnia :D Jest przepyszne!

      Usuń
  6. Fajny i łatwy przepis, aż muszę go koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam klasyczne parfait, więc to pewnie też musi być obłędne :) jak dorwę płatki to wypróbuję i dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to wspaniale wygląda! *.*
    Z takim deserem można mieć dzień kobiet cały rok! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy mogą być jakieś inne płatki? Na przykład jęczmienne czy owsiane czy to już nie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsiane też powinny się super sprawdzić, z jęczmiennymi nie próbowałam :)

      Usuń