Super patent na aromatyczną, cytrynową kaszę/ryż.


Patent na kurczaka bardzo się Wam spodobał, więc postanowiłam co jakiś czas dzielić się z Wami moimi patentami na przygotowanie prostych produktów, które często pojawiają się w mojej kuchni. Cytrynowa kasza nie jest żadną nowością, ale zdecydowanie stanowi jeden z moich ulubionych dodatków. Dzięki odrobinie składników, które zapewne większość z Was ma już w domu można podnieść ryż czy kaszę na zupełnie nowy poziom. Może się to okazać przydatne dla osób, które dbają o sylwetkę i często wcinają przysłowiowego kurczaka z suchym ryżem, albo dla tych, którzy na taki suchy ryż czy kaszę nie mają pomysłu. Ten odświeżający patent sprawdzi się w połączeniu z większością mięs i warzyw.
Składniki:
► sucha kasza/ryż (u mnie pęczak) [2 szklanki]
► oliwa z oliwek [10 g / 1 łyżka]
► skórka z cytryny [skórka otarta z 1 średniej sztuki]
► sok z cytryny [sok z połówki]
► sól [1 łyżeczka]
► suszona natka pietruszka [2 łyżki]  

Przygotowanie:
  1. Ugotować kaszę/ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do jeszcze ciepłej kaszy/ryżu.
Smacznego!

Powiązane artykuły

15 komentarze:

  1. Jestem ciekawa tego smaku :) Muszę spróbować tym bardziej, że to jest łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 sekund roboty, warto chociaż raz spróbować ;)

      Usuń
  2. Mmm musi smakować obłęd, wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się ten smakowity pomysł podoba.
    Wspaniałego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taka kaszę :) Muszę wypróbować i w tej wersji :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cytrynowym posmakiem jest świetna ! Uwielbiam do dań mięsnych, ale też aromatycznych warzywnych gulaszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Do ryby też czad ;D Ja akurat ten pęczak podawałam z burgerami z czarnej fasoli omnomnom <3

      Usuń
  6. Ale pyszności :) Muszę TEGO spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja do takiej aromatyzowanej kaszy dorzucam sadzone jajo i delektuję się pysznym i zdrowym obiadem :) PS. Melduję się ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pęczaka ale nigdy nie przyszło mi do głowy łączyć go z cytryną- tylko woda, sól i am am. Jak tylko znudzi mi się kasza jaglana i gryczana, które ostatnio wiodą u mnie prym ale pomału mi się przejadają-przyjdzie pora na pęczaka i wypróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń