Najłatwiejszy hummus w historii ludzkości (sprawdzony przepis!).

Z ręką na sercu, ze wszystkich przepisów które wykorzystuję i powtarzam, ten jest na pierwszym miejscu! Hummus jemy w domu non stop i chociaż oryginalny przepis zakłada gotowaną ciecierzycę i całą szklankę tahini, ten jest bardziej ekonomiczny, dużo szybszy i jak dla mnie najlepszy. Można go zrobić w każdym momencie, wystarczy wyjąć z szafki puszkę cieciorki, zawsze trzymać mały słoiczek tahini w lodówce i gotowe - z chlebem, nachosami czy świeżymi warzywami wyżera gotowa!


 kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztuki
Składniki:
 składniki na 3 porcje
ciecierzyca [240 g / 1 puszka]
tahini [12 g / 1 łyżka]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► sól [1 łyżeczka]
► oliwa z oliwek [1 łyżka]
► woda [5 - 8 łyżek]
 
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę wylać z puszki na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do misy blendera razem z resztą składników i 5 łyżkami wody.
  2. Blendować aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Ja zazwyczaj, podczas gdy blender pracuje, dolewam cienką strużką dodatkowe 3 łyżki wody (w sumie 8), bo taka konsystencja najbardziej nam odpowiada.
  3. Do takiej wersji bazowej można dodać ulubione przyprawy czy dodatki takie jak suszone pomidory, czosnek, oliwki etc. Przed podaniem można skropić całość dodatkową oliwą.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Nadal głodny? :)

13 komentarze:

  1. Zawsze mnie ciekawiło co ludzie widzą w hummusie, wygląda apetycznie, ale jednak ciecierzyca mocno mnie odstrasza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? Ja jak widzę ciecierzycę to się ślinię. Serio ;D

      Usuń
  2. Uwielbiam hummus - a im szybciej i prościej się go zrobi, tym lepiej :) Wtedy czym prędzej można go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam hummus, ale jedyną rzeczą, która mnie do niego zraża jest fakt, ze trzeba kupić specjalnie tahini, które tanie nie jest, a wiem, że byłoby mi ciężko wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Primavika 6-7 zł za słoiczek a stać może do oporu i się nie psuje ;)

      Usuń
  4. Super! Bardzo podoba mi się ekonomiczniejsze podejście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty i na pewno przepyszny. Trzeba wypróbować:)
    ściskam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie hummus również znika w mik, ale ja kupuję, bo ten domowy mi jakoś nie podchodzi ;) Muszę spróbowac tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze i znowu humus.
    Ok robię zdjęcie przepisowi ii będę próbować :) Skoro wszyscy tak zachwalają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro taki łatwy to może i ja go zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mam tahini ale z tego co kojarzę to łatwo można zrobić domowe tahini. co do cieciorki to mam tak samo jak ty- ślinię się na sam widok:) bardzo często serwuję ją sobie jak jestem mega głodna muszę coś zjeść na już- odcedzam, lekko doprawiam i wcinam taką prosto z puchy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro taki łatwy, to może i ja przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, żeby się przekonać czy warto poświęcić 30 sekund w kuchni :)

      Usuń