Najlepsza, zdrowa polewa czekoladowa.

Tylko trzy składniki dzielą Cię od idealnej polewy czekoladowej: prawdziwe gorzkie kakao, olej kokosowy i płynny syrop słodzący Twojego wyboru. Jest mocno kakaowa, miękka, rozpływa się z ustach i szybko zasycha, czyt. ma absolutnie wszystkie właściwości idealnej polewy czekoladowej. Oprócz tego nie zawiera margaryny, rafinowanego cukru, mleka, masła i jest prosta do wykonania, do tego można jej użyć do polania owoców, ciast, lodów, placków, naleśników czy innych deserów.

kalorie i makroskładniki dla 1 truskawki
Składniki:
porcja na ok. 0.5 kg truskawek 
► olej kokosowy [3 łyżki]
► miód/syrop z agawy/syrop klonowy [2 łyżki]
► kakao ciemne w proszku [2 łyżki]
 

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy i miód wymieszać, w razie potrzeby podgrzać delikatnie w rondelku (nie dopuścić do zagotowania!).
  2. Do jednolitej masy dodać kakao i wymieszać.
  3. Polewa zastyga dość szybko w lodówce i w chwili przygotowania jest dość rzadka. Żeby uzyskać porządną warstwę czekolady zanurzyłam truskawki raz, schłodziłam przez chwilę i zanurzyłam po raz drugi.
Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

43 komentarze:

  1. Muszę spróbować koniecznie tej polewy, brakuje mi tylko olejku kokosowego ! Na szczęście teraz można go w wielu miejscach kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście bez problemu do dostania w biedronce, sklepach ze zdrową żywnością czy almie ;) Daj znać czy smakowało :)

      Usuń
    2. Polewa jest pyszna! dziękuje za przepis ;)

      Usuń
    3. Dzięki za komentarz, sama radość <3
      Smacznego!

      Usuń
    4. Czy da radę z innym olejem, czy koko obowiązkowy? Niestety właśnie wyskrobałam resztkę na bounty i na polewę nie zostało..

      Usuń
    5. Żaden olej tak nie zastyga jak kokosowy, proponuję podmienić na masło :)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie ją wypróbować:) Te truskaweczki wyglądają przepysznie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam właśnie taką i uwielbiam! o dziwo nawet lubemu posmakowała i nie kręcił nosem że z samych zdrowych składników (on ma jakąś awersję do wszystkiego co zdrowe i myśli że od razu jest niesmaczne xD) w każdym razie ratuje mnie taka polewa gdy nie mam akurat gorzkiej czekolady do rozpuszczenia:) poluję jeszcze na surowe ziarna kakaowca aby mieć już całkiem naturalne składniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia skąd to przekonanie, że zdrowe musi być niesmaczne. Jakby znaleźć surowe kakao to może można z tego zrobić surową czekoladę <3 To byłby czad!

      Usuń
  4. Muszę spróbować zrobic polewę na oleju kokosowym Zawsze robię na maśle... Jakoś nie potrafię się masłu oprzeć :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy ma ten jeden wielki plus, że zastyga ekspresowo i rozpuszcza się w ustach :)

      Usuń
  5. Patent genialny! Musze wypróbować i właśnie z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się skusisz odezwij się i daj znać :)

      Usuń
  6. Zdecydowanie ta polewa to strzał w dziesiątkę. Produkty, które znalazły się w składzie polewy są zdrowe i zapewne razem smakują pysznie :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I można użyć ulubionej substancji słodzącej :)

      Usuń
  7. Mimo że uwielbiam używać do ciast i deserów polewy z czekolady wszelkiej maści (zwłaszcza gorzkiej), tę baaardzo chętnie wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dokładnie to samo! Ale do owoców jak dla mnie ta jest dużo lepsza, bo nie tworzy twardej skorupki tylko rozpuszcza się przy jedzeniu od razu :D

      Usuń
    2. Użyłam do ciasta 'wiewiorka'(z dużą ilością orzechów i jablek), jako slodzidla użyłam miodku i pasowało idealnie! ♡ cudowna ta polewa! Pycha! Tylko zdradliwa...bo ciasto z nią tak smakuje, że od razu po zjedzeniu kawalka sięgam po kolejny.. :P

      Usuń
  8. Jeśli mogłabym na coś zwrócić uwagę - deser jest rewelacyjny, ale z pewnością truskawki nie są uprawiane w sposób "normalny". Zaryzykuję, że jest w nich mnóstwo substancji chemicznych, które pozwoliły, żeby w ogóle te truskawki dojrzały. Widziałam jak taki proceder jest robiony w Szkocji, gdzie słońca nie było w lecie (wręcz cały czas padało) a truskawki makabrycznie duże. Pamiętam, że na studiach bardzo podkreślano, żeby ten okres nowalikjowy jeszcze przeczekać, aż te warzywa i owoce, za którymi tęsknimy, mogły w normalny prawidłowy sposób dojrzeć. Oczywiście nic się nie stanie jeśli od czasu do czasu zaryzykujemy i zrobimy taki deser, ale już większy problem będzie jeśli będą go jadły dzieci.
    Mam nadzieję, że tego komentarza nie wzięłaś zbytnio do siebie, ja jeśli mogę komuś coś podpowiedzieć w kwestii odżywiania to często to robię, ale czy ktoś sobie to weźmie do serca czy nie to już nie mam na to wpływu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Wielkie dzięki za komentarz, wiem, że prowadzisz bloga o tematyce zdrowotnej, więc w pełni rozumiem zwrócenie uwagi na takie kwestie. Dziękuję, że poświęciłaś chwilę na napisanie takiego obfitego komentarza - być może przyda się także innym czytelnikom bloga. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że hiszpańskie truskawki (bo takie właśnie są) nie są tak dobre jak nasze sezonowe i ilość chemikaliów jakie zostały użyte do zachowania ich pięknego wyglądu podczas transportu jest znaczna. Mimo wszystko, zdarza się, że wytęsknieni owoców jagodowych po zimie jedząc pomarańcze i jabłka kupujemy wczesne truskawki, choć wiadomo, że nie mają tyle smaku co nasze. :)Nie jemy ich jednak ani dużo, ani często. Pytanie: przygotowujesz jakoś owoce i warzywa przed jedzeniem pod względem pozbycia się pestycydów? Myślałam kiedyś nad spróbowaniem moczenia w kwasku cytrynowym i occie, bo większość produktów kupuję z uprawy konwencjonalnej. Jeśli jesteś obeznana w temacie to może mogłabyś coś podpowiedzieć :)
      Jeśli chodzi o wielkość truskawek to w opakowaniu były różnej wielkości, ale oczywiście do zdjęcia zwykle łapią się te najładniejsze i najbardziej fotogeniczne, czyli w tym wypadku największe :)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie! Dzisiaj biegnę po truskawki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie smakowało lepiej z sezonowymi truskawkami :)

      Usuń
  10. WOW! Proste a pewnie superpyszne! Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię Bounty z jaglanki i znalazłam ten przepis na połowę. No bajka po prostu! Fan-ta-sty-czne przepisy <3

    Pozdrawiam
    ANIA (handmadebyania.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można na coś zmienić olej kokosowy? I na co? :) Ika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z masłem, ale efekt na pewno nie będzie taki sam :) Niestety tylko olej kokosowy tak szybko zastyga w kontakcie z zimnem :< ale konsystencja powinna być podobna :)

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  13. Polewa CUDOWNA! Myślę, że wiele razy wykorzystam Twój przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rany jak świetnie <3 Dzięki za komentarz, naprawdę bardzo miło <3
      Mam nadzieję, że na stałe zagości w Twojej kuchni, w końcu samo zdrowie. :D

      Usuń
  14. Polewa obłędna.Jeszcze w życiu takiej nie jadłam.Polałama nią oponki.Rodzinka była zachwycona.Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemiło czytać takie komentarze :D Bardzo, bardzo dziękuję, że się odezwałaś - dzięki Wam mam ochotę tworzyć jeszcze więcej :) Cieszę się, że smakowało, nic tylko wcinać :)

      Usuń