Pomidorowy pasztet z soczewicy do smarowania.

Jako dzieciak uwielbiałam popularny pomidorowy pasztet drobiowy, który można było kupić za grosze, zabrać w góry, albo zrobić z nim kanapki do szkoły. Kiedyś, zupełnie przypadkiem zdarzyło mi się przeczytać skład... Nie polecam nikomu tego robić :D  Ten pasztet jest kremowy, pomidorowy, świetnie pasuje do kanapek i oprócz pysznego smaku zapewnia też całkiem sporo wartości odżywczych. No i przygotowuje się go ekspresowo!

kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki stołowej pasty
 
Składniki:
 składniki na ok. 12 łyżek pasty
czerwona soczewica [180 g / 1 szklanka suchego produktu]
► olej z suszonych pomidorów [30 g / 3 łyżki]
► koncentrat pomidorowy [75 g / 3 łyżki]
► słodka papryka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól, pieprz [do smaku] 

Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować we wrzątku do miękkości.
  2. Zblendować całość z resztą składników i przypraw na gładką masę.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

22 komentarze:

  1. Uwielbiam wege smarowidła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jak ja lubię takie pasty na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno niedługo będzie ich więcej :)

      Usuń
  3. Rewelacja. Aż zgłodniałam:)
    cudownego wieczorku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pasztecik, też lubię z pomidorowym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę na pewno próbować innych rodzajów pasztetu z soczewicy ;)

      Usuń
  5. a ja polecam czytanie składów wszelkich pasztetów i konserw, które jemy ie tylko y ale i nasze dzieci...mnie to skutecznie odstraszyło:) Twój pasztecik wygląda wspaniale i kremowo, nie mam tylko oleju z suszonych pomidorów i ich nie kupuję bo mi nie smakują xD ale jakiś inny olej czy chociażby oliwa zda egzamin? we wtorek piekę chlebek dla siebie więc i coś do niego mi się przyda! a uwielbiam wszystko co ze strączków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie, ja dodaję olej z pomidorów bo uwielbiam smak :) Dodaj taki olej/oliwę jaką lubisz!

      Usuń
  6. Zapisuję przepis i w przyszłości wykorzystam! :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  7. Ostatnio właśnie taka pasta za mną chodzi :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis na pasztet :) Wygląda dużo lepiej niż ten drobiowy, a co dopiero mówić o smaku czy wartościach odżywczych :) Wege pasztety górą :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda. Kocham takie domowe cuda! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej! Koleżanka poleciła mi Twojego blogaska. Piękne zdjęcia! :)
    Ale ten pasztet muszę zrobić na bank! już się zobowiązałam udotępniając linka na swoim FB, także jak tylko mi wyjdzie, podeślę focię! Pozdrawiam!
    PS> też lubię syfiasty pasztet z pomidorami :( :D

    Monika (Pomidorówki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! To pozdrów koleżankę i ładnie jej ode mnie podziękuj :) Dzięki, że wpadłaś! Mam nadzieję, że pasztet się uda <3 Daj znać koniecznie :)

      Usuń
  11. Super przepis, jutro robię nie ma innej opcji :D
    Dzięki za przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało <3

      Usuń