Spaghetti z cukinii w gęstym sosie pomidorowym.

 
Od kiedy odkryłam, kilka lat temu, internetowy trend na robienie makaronu z cukinii, jest jednym z moich ulubionych, lekkich dań. Można pożreć całą michę a potem wracać do pracy/wsiadać na rower/cieszyć się dniem i nie czuć się jak mały słonik przez kolejną godzinę. Jest też świetnym dodatkiem do dania głównego jako nietypowa sałatka :) Jeśli lubicie cukinie - pozycja obowiązkowa w Waszym przepiśniku :)


kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztuki
Składniki:
 składniki na 3 porcje
► cukinia [900 g / 3 małe sztuki]
► pomidory suszone [70 g / 1/2 słoiczka bez zalewy]
► olej z suszonych pomidorów [5 g/ 1 łyżeczka]
► passata pomidorowa [300 g]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]
► sól morska [1/2 łyżeczki]    
 
Przygotowanie:
  1. Umytą i osuszoną cukinię zamienić w ,,makaron''. Można to zrobić na wiele sposobów. Pierwszy to użycie specjalnej obieraczki julienne, drugi to użycie mandoliny/krajalnicy, temperówki do warzyw lub po prostu pokroić cukinię nożem na plastry i każdy plaster na cienkie paski. 
  2. Gotowy ,,makaron'' wyłożyć na ręczniki papierowe i pozostawić na ok. 15 min, żeby odsączyć ewentualny nadmiar wilgoci.
  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i podsmażyć cukiniowy makaron przez 3-5 minut, żeby trochę zmiękł. Najlepiej dopasować stopień podsmażenia pod własny smak :) Oczywiście zawsze można smażyć go dłużej.
  4. Zdjąć cukinię z patelni i na tę samą patelnię wrzucić pokrojone suszone pomidory obsypane wędzoną papryką. Smażyć przez ok. 3 min.
  5. Suszone pomidory zalać passatą pomidorową z odrobiną wody (zależy od konsystencji passaty i od tego jaką konsystencję finalną chcemy osiągnąć). Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu przez ok. 5 min.
  6. Podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z parmezanem z migdałów.
Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

25 komentarze:

  1. Jak dla mnie PYCHOTKA!!!
    moc uścisków

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki obiadek! Bardzo lubię cukiniowe spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że ta potrawa ma coraz więcej zwolenników :)

      Usuń
  3. mówisz że to takie pycha?:) u mnie od tygodnia cukinia zalega w lodówce- miałam ją zgrillować ale najpierw wypróbuję wersję makaronową:) a grillowana nie ucieknie, najwyzej kupię następną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, będą coraz tańsze, więc im więcej mamy na nie pomysłów tym lepiej :)

      Usuń
  4. Mmmm, muszę w końcu zrobic ten patent na makaron z cukinii! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :)
    Ciekawe czy podobnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinie mam, to już wiem co na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia to jedno z ulubionych dań członków mojej rodziny. Ale jeszcze w tym wydaniu jej nie jedliśmy:) Uwielbiam twój blog i twoje proste, pyszne dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to dla mnie naprawdę wielki komplement i motywacja do dalszej pracy nad blogiem!

      Usuń
  8. niestety strasznie ciężko o taką obieraczkę ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam mandoliny (krajalnicy) ze specjalnymi ostrzami i sprawdziło się tak jak widać na zdjęciu :) Generalnie taki sprzęt kupiłam w biedrze czy w lidlu nie pamiętam już za ok. 25 zł i nie żałuję bo jest mega przydatne, można szybko pokroić ziemniaki na frytki, poszatkować cebulę, pokroić warzywa do sałatki w dosłownie sekundy.

      Usuń
  9. Świetne danie, kiedyś próbowałam robić takie spaghetti z cukini ale moja obieraczka się nie sprawdziła, muszę się rozejrzeć za nową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj je pokroić najpierw ostrym nożem i zobaczyć czy będzie smakowało a potem ewentualnie inwestować w sprzęt :)

      Usuń
  10. Świetny przepis, uwielbiam takie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinię uwielbiam, ale o tym sposobie jeszcze nie słyszałam. Coś niesamowitego, bo szukam ciągle alternatywy dla mięsa, więc wykorzystam na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie braku mięsa w tym daniu wcale nie czuć, można wsunąć ogromną michę bez wyrzutów sumienia :)

      Usuń
  12. Pyszne, nie miałam w domu wędzonej papryki więc dodałam słodką połączoną z ostrą, też daje radę:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało! Spróbuję następnym razem z ostrą papryką :)

      Usuń