Tajska pasta z ciecierzycy z masłem orzechowym i sosem słodkim chili (3 składniki)

Kiedyś w knajpie z azjatyckim jedzeniem natknęłam się na tajski sos - mieszankę sosu słodkiego chili i solonego masła orzechowego i od tamtego momentu ten smak chodzi za mną non stop. Pewnego dnia przeszło mi przez myśl połączenie tych dwóch składników z pastą ciecierzycową - tak dużo czasu spędzam na myśleniu o blogu, że przepisy spontanicznie pojawiające się przy wieszaniu prania czy podczas spaceru to zupełna normalka :D No i jest, spontanicznie ukręcona pasta, pyszna, kremowa, słono-słodka. Wyjątkowy smak, którego po prostu trzeba spróbować :)


kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki 
Składniki:
 składniki na ok. 12 łyżek pasty
► ciecierzyca [400 g / 1 puszka]
masło orzechowe [40 g / 2 łyżki]
► sos słodki chili [30 g / 2 łyżki]

 Przygotowanie:
  1. Zblendować i zajadać!

Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Nadal głodny? :)

22 komentarze:

  1. Super przepis - lubię takie nietypowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest zupełnie nietypowe, ale jakie pyszne!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło jeśli wypróbujesz :)

      Usuń
  3. Ty to masz pomysły :) Wieszaj częściej pranie aby coraz więcej tak świetnych przepisów wpadało do głowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, muszę o tym pomyśleć :D Dziękuję <3

      Usuń
  4. Musi być przepyszna.
    Wspaniałego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurde, ale bym teraz taką na tostach zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połączeniu z tostami byłaby super <3

      Usuń
  6. Brakuje mi tylko słodkiego sosu chili. To musi być pyszne. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście teraz jest do dostania wszędzie. Rozważam też domowy przepis :)

      Usuń
  7. Prezentuje się wyśmienicie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio wypróbowałam 'jarski pasztet', którego głównym składnikiem również była ciecierzyca, pasta tachini (?) oraz czosnek i chilli :) niebo w gębie! Jednak masło orzechowe jest bardziej dostępne dlatego koniecznie musze wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi zupełnie jak hummus: mój ulubieniec :) Pojawi się na pewno dużo więcej smarowideł bo ostatnio ciągle wymyślam coś nowego :) Cieszę się, że Ci smakują, są na pewno bardziej wartościowe niż zwykły pasztet!

      Usuń
  9. Wygląda cudnie i do tego taka prosta! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zwykle: dla głodnych i leniwych :)

      Usuń
  10. Wygląda wspaniale :) Nie wiem skąd bierzesz swoje pomysły ale je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wilku, na pewno się skuszę na wypróbowanie tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę, koniecznie daj znać jak poszło :D

      Usuń