Ulubiony, bazowy przepis na zdrową granolę (3 składniki)

Uwielbiam granolę, ale od kiedy zaczęłam czytać składy jakoś nie mogę się zmusić do kupna sklepowych wersji naszpikowanych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym. Oczywiście podejść do domowej granoli miałam bardzo dużo i skład mojej mieszanki też nieustannie się zmieniał. Byłam przekonana, że dobra, chrupiąca granola musi zawierać w sobie olej albo masło i dodatkowo być podsypana cukrem. Aż nie doszłam do tego przepisu :) To wersja bazowa, bez względu na to czy chcecie do niej dodać orzechów i czekolady czy kokosa i suszonych owoców - ta baza zawsze się nada! Pysznie chrupie, składników jest mało, a całość jest bardzo prosta do wykonania. Spróbować nie zaszkodzi, a może stanie się także Waszym ulubionym przepisem :) Na zdjęciu moja wersja żurawinowo-migdałowa.
PS. nie podaję kaloryczności, bo to wersja bazowa - kalorie Waszej granoli będą zależały od dodatków, na jakie się zdecydujecie.

Składniki
 składniki na duży słoik
płatki owsiane [220 g /2 szklanki]
► masło orzechowe [125 g / 1/2 szklanki]
► miód/syrop z agawy/ syrop klonowy [80 g / 1/4 szklanki]
 
Przygotowanie
  1.  Wymieszać miód z masłem orzechowym. 
  2. Dodać płatki i porządnie wymieszać. 
  3. Dodać ulubione przyprawy i dodatki, orzechy, pestki, czekoladę, wiórki, jeśli lubicie bardzo słodką granolę można też dodać ksylitolu czy cukru trzcinowego.
  4. Rozprowadzić równą warstwą na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min, mieszając całość w połowie czasu pieczenia. Granola wyjęta z piekarnika będzie delikatnie miękka, ale twardnieje i staje się bardziej chrupiąca po wystudzeniu.
  5. Wystudzić granolę, dodać suszone owoce i  przełożyć do szczelnego słoika. Dobrze przechowywana utrzymuje świeżość do 5 dni (być może dłużej, ale nigdy nie uchowała się u nas przed kompletnym pożarciem przed upływem 5 dni :)

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Nadal głodny? :)

36 komentarze:

  1. muszę w końcu sama spróbować zrobić granolę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie : )Nie ma się co czarować, że granola to dietetyczny dodatek, ale z pewnością ta domowa jest o wiele zdrowsza i lepszej jakości. Gotowce są naszpikowane chemią, ze względu na ograniczenie kosztów produkcji, przedłużenie trwałości i „polepszenie” smaku. Na szczęście w domu nie musimy uciekać się do takich metod : ) Co do przepisu na granolę to chyba każdy jej fan ma swój własny, ale warto znać skład bazy pozwalającej uzyskać właściwą konsystencję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. No i domowe przepisy zazwyczaj wychodzą taniej (w zależności od dodatków) :)

      Usuń
  3. Również nie kupuję gotowych granoli tylko przyrządzam w domu. Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, zwłaszcza ze sprawdzonego przepisu :D

      Usuń
  4. Wiadomo, domowa granola jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i mogę jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie przepisu szukałam. Dziękuję.
    Jutro zrobię sobie taką granolę:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zainteresowanie, daj znać czy wszystko poszło zgodnie z planem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. wygląda super :) Jestem fanką domowej granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hehe dlaczego to co za mną chodzi nagle zaczyna się pojawiać na wielu blogach? od kilku dni mówię sobie, że muszę uskutecznić granolę bo mam zapas płatków owsianych i tak leżą bo nie mam weny na owsiankę:) No i chyba jutro w końcu zrobię tę granolę, w końcu to praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku. Tylko, że nie mam masła orzechowego- chyba zrobię z samym syropem, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jakiś zmysł do przepisów masz ;D Polecam jeszcze ciacha owsiane z bananem jak lubisz: skład owsiankowy, ale konsystencja i smak zupełnie inne :) Bez żardnego tłuszczu granola raczej nie wyjdzie, na pewno nie chrupiąca, więc chociaż oleju dodaj :)

      Usuń
  9. Takie domowej roboty są najlepsze... Bardzo lubimy w domu i robimy razem z synem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł na nauczenie dzieci pichcenia pierwszych potraw :)

      Usuń
  10. Uwielbiam granole :) Domowa jest najlepsza ! Musze spróbować ten wariant z masłem orzechowym

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola chodzi za mną od wieków, a jeszcze nigdy sama jej nie upichciłam. Twoja wygląda wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się przełamać, zwłaszcza, że to mega proste :D

      Usuń
  12. Super taki przepis baza ! Ja w swojej granoli nie używałam jeszcze masła orzechowego - zawsze sklejam je miodem i musem jabłkowym, albo innym musem owocowym. Ale myślę, że ten składnik baaardzo by mi smakował w granoli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię jak jest trochę tłusto, wtedy super chrupie i syci na dłużej :D

      Usuń
  13. Ale pysznie u ciebie dzisiaj! az zglodnialam XD

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis. Akurat tak się składa, że wszystkie wymienione składniki mam w domu, więc w najbliższym czasie wypróbuję przepis :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, daj znać czy smakowała :)

      Usuń
  15. Ja się do granoli zbieram i zbieram i ostatecznie muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ale ostrzegam - uzależnia :D

      Usuń
  16. Jedzenie generalnie jest super, tylko że jak się chce trzymac linię, to można najwyżej popatrzeć na te pyszności:) I nie mówię tutaj o granoli, tylko ogólnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ludzi, którzy trzymają świetną linię a i granolą nie pogardzą ;)

      Usuń
  17. Kolejny pyszny przepis na domową granolę, chyba w końcu muszę ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń