Biała pizza ze szparagami (7 składników)

Nie mam pojęcia czemu nigdy wcześniej nie robiłam białej pizzy. Jeśli nie próbowaliście jej wykonać możecie się porządnie zdziwić - nagle, z ulicznego włoskiego jedzenia wskakujemy na wyższy poziom wyrafinowania w kuchni. Wygląda i smakuje genialnie i wcale nie ma z nią tak wiele roboty, jakby się mogło wydawać. Warto skorzystać z tych kilku tygodni kiedy szparagi są dojrzałe i bogate w smaku i uczynić je gwiazdą tego dania. Goście będą zachwyceni, obiecuję :)



kalorie i makroskładniki dla 1 kawałka
Składniki:
 składniki na 1 pizzę/8 kawałków
ciasto na pizzę [połowa porcji]
► ricotta [200 g]
► oliwa z oliwek [10 g / 1 łyżka]
czosnek [1 ząbek]
► mozzarella świeża [125 g / 1 kulka]
► szparagi [1 pęczek / ok. 30 sztuk] 
► płatki migdałowe [2 łyżki](opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
  1. Wyrobione i wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm.
  2.  Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
  3. W czasie gdy ciasto wyrasta zblanszować lub lekko podgotować na parze szparagi z odciętymi końcówkami. W przypadku zielonych szparagów bardzo łatwo można oddzielić elastyczną, jadalną część i zdrewniałą końcówkę - wystarczy delikatnie zgiąć łodyżkę przy końcu i szparagi powinny same się złamać w miejscu łączenia dwóch części. Tak przygotowane i umyte wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku lub krótko podgotować na parze. Powinny być intensywnie zielone i łatwe do przekłucia widelcem, ale nie rozgotowane i bardzo miękkie.
  4.  Do małej miseczki przecisnąć ząbek czosnku i zalać łyżką oliwy. Wymieszać i posmarować spód do pizzy. 
  5. Na posmarowany oliwą spód nałożyć ricottę ze szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Na ricottę położyć osuszone, zblanszowane szparagi. i przykryć rozrywaną w palcach, świeżą mozarellą.
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (czas będzie się różnił w zależności od piekarnika). Piec do momentu, kiedy skórka będzie lekko przyrumieniona, ser roztopiony i szparagi przypieczone.
  8. 5 minut przed końcem pieczenia posypać pizzę płatkami migdałów i wstawić z powrotem do pieca. 
  9. Podawać na ciepło lub zimno :) Można dodatkowo posypać gruboziarnistą solą morską, świeżym pieprzem lub parmezanem.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

20 komentarze:

  1. Czy mogę prosić kawałek lub dwa?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie widzę szparagi i już tak chcę zacząć wypróbowywać przepisy ale dlaczego są one tak strasznie drogie u mnie? Ja wiem, że Oslo się ceni ale ponad 20 zł za małą wiązeczkę tych patyków to troszkę przegięcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, że są wszędzie - są przepyszne a sezon trwa niesamowicie krótko :) Generalnie słyszałam, że ceny w Oslo są bestialskie, potwierdzasz? :D

      Usuń
  4. Taką pizzę to można jeść <3 Szparagi i ricotta, moi ulubieńcy ostatnio <3
    I piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dziękuję <3 Super połączenie, ostatnio odkryte :)

      Usuń
  5. Wygląda mega smacznie :) na takie połączenie bym nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Musisz kiedyś spróbować, naprawdę ciekawa opcja :)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda ! Aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nigdy nie jest szkoda jeść, zwłaszcza jeśli chodzi o pizzę :D

      Usuń
  7. Baaaaardzo interesujący przepis :) mniaaaaaaaaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam mniam!!! Ta pizza wygląda obłędnie! :) Kurcze aż mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam biancę! W sezonie szparagowym to totalny must cook! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Must cook no padłam. Nowe ulubione określenie :D

      Usuń