Brownie bez pieczenia. Zdrowe, naturalne, bez glutenu, jajek, masła i cukru. (3 składniki)


Brownie bez cukru, jajek, masła, oleju, glutenu, czekolady... bez smaku? Nie do końca :) Te mięciutkie, ciągnące się batoniki zawdzięczają swoją słodycz naturalnym składnikom, są mocno czekoladowe a orzechy laskowe dają przyjemny posmak uwielbianych kremów do smarowania :D Wyciągnięte z lodówki i przybrane świeżymi (najlepiej lekko kwaskowatymi) owocami będą genialną opcją na letnią imprezę, sprawdzą się super jako przekąska na rower czy spacer w górach, a uformowane w kuleczki i obtoczone w wiórkach, słodkim kakao czy w ramach totalnego szaleństwa pokryte polewą czekoladową zamienią się w urocze, przepyszne trufle. Jeden przepis a tyle możliwości :)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
 
Składniki
 składniki na 10 porcji
daktyle suszone, bez pestek [300 g]
► orzechy laskowe, zmielone [80 g]
► kakao ciemne [30 g / 1/4 szklanki]

Dodatkowo
► sól [szczypta]
wrzątek [1/2 szklanki]
 
Przygotowanie:
  1. Zalać daktyle wrzątkiem i pozostawić na 15 minut.
  2. Zblendować na gładką pastę.
  3. Do gotowej pasty dosypać zmielone orzechy laskowe, kakao i sól. Wymieszać.
  4. Wyłożyć na folię spożywczą, uformować prostokąt o równej wysokości i włożyć do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny. Gdy masa lekko stwardnieje można kroić i podawać :)

 Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Nadal głodny? :)

26 komentarze:

  1. Jak dla mnie brzmi pysznie :) Super przekąska bez wyrzutów sumienia :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis i do zrobienia! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  3. Czym można zastąpić orzechy laskowe? Mogą być ziemne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z wiórkami kokosowymi i też wyszło świetnie :) Myślę, że każde orzechy się sprawdzą, ziemne pewnie dadzą dodatkowy, charakterystyczny posmak masła orzechowego :)

      Usuń
    2. A ja chyba spróbuje z sezamem... wyjdzie czekoladowy chałwowiec :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie przepisy raw ! Pyszny brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis! chciałabym przetestować jak najwięcej surowych "wypieków" i Twój na pewno wypróbuję! tylko zamiast orzechów laskowych dodam zmielone migdały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, też muszę kiedyś wypróbować :)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie!!! pozdrawiam majowo

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawać mi je tu zaraz! Mniaaaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda mega! Ale czy można zastąpić orzechy laskowe innymi orzechami? Lub ew. masłem orzechowym? (przeboleję załamanie makro :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Pewnie, że można, próbowałam też np. z wiórkami kokosowymi :) Także każde zmielone orzechy czy pestki powinny być ok! Masło orzechowe niestety odpada, całość będzie za mokra.

      Usuń
  9. składniki na dwie porcje a jedna porcja ma 145 kalorii ? przecież jedna porcja czyli 150 g daktyli to już ponad 400 kalorii ...do tego jeszcze połowa porcji orzechów laskowych czyli kolejne ok 250 kalorii ...czy ja coś źle liczę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, moja wina, spokojnie z porcji wyjdzie 10 kawałków. Czasem w szale spisywania przepisu wkradają mi się takie bzdury. Już poprawiam, dzięki za cynk! :)

      Usuń
  10. Właśnie zrobiłam to ciasto.Jest pyszne, mega zdrowe i robi się błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wykorzystanie przepisu, straaaaasznie się cieszę, że smakowało <3

      Usuń
  11. Zrobiłam w formie kulek :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Też mi się zdarza. Dzięki za przetestowanie przepisu :)

      Usuń
  12. Probowalam z migdalami! Pycha! Zamrozilam calosc a potem wyjmowalam chwilke przed zjedzeniem. Dzis zrobilam po raz drugi! Dzieki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miło! <3 Bardzo się cieszę, że smakowało. Na zdrówko! :D

      Usuń